Polojasno
20°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Starosta Holčíkoviec chce pri kúpe budovy obísť zákon
Zdielať na

Starosta Holčíkoviec chce pri kúpe budovy obísť zákon

HOLČÍKOVCE / Obec Holčíkovce (okres Vranov nad Topľou) sa chystá kúpiť to, čo ešte pred rokom vlastnila. Ide o budovu, ktorú súkromná firma prerobila na nájomné byty a opravila aj časť pre lekára. Obec teraz čaká na podporu zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Ak sa to podarí, budú mať obecné byty i bez verejného obstarávania a teda bez toho, aby vedeli, či sa to nedalo spraviť lacnejšie.

Emócie aj osobné slovné útoky. Takto to vyzeralo v nedeľu večer v Holčíkovciach pri Domaši. Jablkom sváru sa stala budova bývalého zdravotného strediska. Obec ju predala začiatkom minulého roka súkromnej firme za niečovyše 20 tisíc a teraz ju chce kúpiť späť. Cena je už ale vyššia. 670 tisíc eur.

Firma ju za vlastné zrekonštruovala. Okrem miesta pre lekára tam vzniklo 12 nájomných bytov. Všetko by bolo v poriadku, keby sa obec takto nevyhla verejnému obstarávaniu.

Netransparentný postup obce

V minulosti to kritizovala aj Transparency International. "Podľa nás ten postup obce je určite netransparentný. Mohla získať lepšiu ponuku," uviedol gabriel Sipos z Transparency International.

Starosta i stavebník sa ani netaja tým, že sa takto jednoducho dohodli. Bez priestoru na iné možno i lacnejšie ponuky. "Za takým zámerom sme to aj kupovali. Existuje kúpno-predajná zmluva, ktorá je verejne známa," uviedol konateľ stavebnej firmy Jozef Tarkanič.

Jeden byt vyjde na 44 tisíc eur. Či je to veľa alebo málo, sa nevedia zhodnúť ani obyvatelia dediny. "Pokiaľ to nie je súťažou a to nie je presne vyčíslené," myslí si obyvateľka dediny.

Starosta si myslí svoje...

Starosta si zo situácie ťažkú hlavu nerobí. Veď peniaze na kúpu chcú žiadať od Štátneho fondu rozvoja bývania a o verejnom obstarávaní si myslí svoje. "Čo to je za politiku nášho štátu, že najnižšia cena je najlepšia cena. najnižšia cena ohrozuje zdravie občanov. To sú mosty, ktoré padajú na diaľniciach," hovorí starosta obce Michal Flešár.

Takýto postup obce vyvoláva nejeden otáznik a nepáči sa to ani
Úradu pre verejné obstáravanie, ktorý naznačuje možný konflikt so zákonom "Takýto postup obce sa môže javiť ako obchádzanie zákona o obstarávaní. Takéto správanie obce môžeme vnímať ako akt svojvôle," uviedol hovorca Úradu verejného obstarávania Ján Mažgút.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy