Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Starostovia prebrali úrady, v niektorých obciach nastalo kocúrkovo
Zdielať na

Starostovia prebrali úrady, v niektorých obciach nastalo kocúrkovo

Druhý január bol posledný možný termín, kedy si novozvolení starostovia mohli prevziať svoj úrad. Vo väčšine obcí to išlo ľahko, v niektorých ale nie.

V Oravskej Lesnej bolo poriadne horúco.Celé zastupiteľstvo aj so zložením sľubu vraj prebehlo ako malo až do momentu oslavy. "Bývalá pani starostka bez akéhokoľvek slova bez rozlúčenia vytratila z kultúrneho domu a obecný úrad mi oficiálne neodovzdala," hovorí starosta Oravskej Lesnej Marek Majdiš.

Bývalý starostka to vidí tak, že keby nebolo oslavy po ustanovujúcom zastupiteľstve, všetko mohlo prebehnúť hladko. "Keby nerobil hostinu v kultúrnom dome, išli by sme hneď, keď robil hostinu, ostal tam a zamestnanci tiež odišli. Všetko mu odovzdajú v pondelok," uviedla bývala starostka Viera Mazúrová.

Kým novozvolený starosta hovorí, že bývalá starostka nereagovala na to, že nemá kľúče ani pečiatky, Mazúrová tvrdí, že ju nikto nekontaktoval.

Pozrite si priloženú reportáž:

Starosta bez kľúčov

V obci Medzianky (okr. Vranov nad Topľou) riešili čo robiť, keď bývalý starosta nezvolá ustanovujúce zastupiteľstvo a neodovzdá moc svojmu nástupcovi.

Bývalý starosta Pavel Bašista sa odmietol stretnúť s novým starostom Pavol Čorbom pre výhradu svedomia. Čorba sa tak nedostal do úradu, pretože nemá kľúče.

Tie sa nakoniec našli u bývalého zamestnanca úradu. Bývalý starosta tvrdí, že chcel úrad súčasnému starostovi odovzdať. Napriek tomu, že nezvolal obecné zastupiteľstvo do 30tich dní. Vraj mal na to svoje dôvody. Chcel dokončiť projekty a ešte jeden dôvod. "Mám problémy sa s ním stretnúť kvôli výhrade svedomia," hovorí Bašista.

Napokon sa po hodine Pavol Čorba do úradu dostal a tam začalo druhé dejstvo kocúrkova. Kancelária starostu bola prázdna. "Toto by mala byť moja kancelária a v nej by som mal pracovať," povedal Čorba."Všetko, čo bolo v tej kancelárii bolo moje," dodáva bývalý starosta.

Situácia bola napätá aj naďalej, pozrite si priložené video:

Ako z reklamného sloganu

Dedina Bunkovce (okr. Sobrance) je ako vystrihnutá z reklamného volebného sloganu. Na každom jednom hlase záleží.

Hoci Ústavný súd prijal viac ako sto podnetov na priebeh komunálnych volieb, v prípade Bunkoviec rozhodol radikálne a vymenovanie nového starostu stopol.

"Na voľbách sa zúčastnil aj občan obce, ktorý má trvalý pobyt v Českej republike," uviedol starosta obce Václav Ličko.

Hneď na prvom obecnom zastupiteľstve nechýbala ostrejšia výmena názorov. Zúčastnení si totiž začali vyjasňovať situáciu, kto za týchto okolností stoji na čele dediny.

"Funkčné obdobie nekončí voľbami, ale zložením sľubu a prevzatím osvedčenia o zvolení," dodáva Ličko.

Doterajší starosta tak ostáva sedieť aj naďalej na svojej stoličke. Viacerým dedinčanom to však vôbec nevonia, keďže si vedia predstaviť aj férovejšie riešenie.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy