Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Exstarosta mal minúť 29 tisíc na hracie automaty, svoj dlh mesačne spláca
Zdielať na

Exstarosta mal minúť 29 tisíc na hracie automaty, svoj dlh mesačne spláca

RUSKÁ PORUBA / 29 tisíc eur mal z obecných účtov vybrať bývalý starosta Ruskej Poruby (okres Humenné). Peniaze neminul pre obec, ale vraj ich nahádzal do hracích automatov. Exstarosta sa postavil pred súd. Peniaze chce dedinčanom postupne splácať.

Až 12 rokov za mrežami stanovuje zákon za tri trestné činy, ktorých sa mal dopustiť bývalý starosta Ruskej Poruby. Obžaloba ho viní zo sprenevery, subvenčného obvodu a zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Obec skončila na hranici krachu. Exekútor zablokoval všetky účty. "Obvinený mal uskutočniť odbery z obecných účtov, pričom peniaze nevložil do pokladne obce," ozrejmila Jana Migaľová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

"Doteraz neviem, ako sa to stalo. Ako mohol prešustrovať toľko peňazí," krúti hlavou súčasný starosta Demeter Ferko.

"Polícia zistila, že hral automaty, ale ja som ho nikdy za žiadnym nevidel," dodáva.

Falšoval podpisy

Bývalý starosta vraj neváhal ani falšovať podpisy zamestnankyne úradu. "V deviatich prípadoch sa uskutočnili výbery bez vedomia zamestnankyne, a to aj napriek tomu, že jej podpis na šekoch figuroval," dopĺňa Migaľová.

Exstarosta sa pojednávaniam vyhýbal. Nakoniec sa s prokurátorom dohodol na vine a treste.

Peniaze, ktoré mal minúť, už spláca. Čiastku vyše 29 tisíc eur znižuje každý mesiac o tristo eur.

"Vyzval som ho, aby prišiel zaplatiť, pretože sa štyri roky nič nedialo. Bez problémov prišiel a uznal i výšku dlhu," hovorí Ferko.

Bývalý starosta sa momentálne zdržiava v zahraničí, kde pracuje ako špecialista na montáž technológií pre potravinársky priemysel.

"Teraz zarába dobre, lebo robí v zahraničí. Dúfam, že to bude splácať," dodáva súčasný starosta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy