Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Starosta mal spreneveriť peniaze. Ide o pomstu, tvrdí
Zdielať na

Starosta mal spreneveriť peniaze. Ide o pomstu, tvrdí

KYSUCKÝ LIESKOVEC / Starosta obce Kysucký Lieskovec, Štefan Mrenka mal zneužiť peniaze zo štátneho fondu rozvoja bývania. Ide pritom o sumu, ktorá prekračuje 170 000 €. Policajný vyšetrovateľ ho už obvinil, no starosta svoju vinu rezolútne popiera. Vraj ide len o pomstu.

Faktúra na fiktívne práce

Problémom je bytovka v Kysuckom Lieskovci a peniaze spojené s jej výstavbou. Podľa polície, aby starosta získal financie zo štátneho fondu, nakázal zhotoviteľovi, aby vystavil faktúry na práce a materiál.

Tieto práce v skutočnosti vykonané vôbec neboli. "Obvinený mal neoprávneným spôsobom získať financie zo štátneho fondu rozvoja bývania. Využil tieto financie na iný účel, ako boli určené," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Nepochybil som, tvrdí starosta

"Ako starosta obce som nepochybil v ničom, peniaze boli účelovo viazané na bytovku, tie boli poskytnuté zhotoviteľovi," tvrdí starosta obce Štefan Mrenka. Hlava obce sa bráni tým, že to nie je nič iné, ako osobná záležitosť.

Tento prípad vraj na neho vymysleli jeho nepriatelia, ktorí usilovali o jeho odvolanie z postu starostu. "Je to nejaká vendeta zo strany poslancov a kontrolóra obce ešte v súvislosti s referendom," dodáva Mrenka. "Vyšetrovateľ ho obvinil z trestného činu subvenčného podvodu a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku," uviedla Dobiášová.

Štefan Mrenka ako starosta je konateľom obecnej s.r.o., ktorá je zhotoviteľom stavby. Niekoľkokrát nám zdôraznil, že aj keď s omeškaním, peniaze na stavbu použité boli. "Tá časť prostriedkov, ktorá bola poskytnutá zo štátneho fondu rozvoja bývania je na tejto stavbe už dávno prestavaná, je tu prestavaných ďaleko viac," hovorí Mrenka. Starostovi obce hrozí trest 10 až 15 rokov za rmežami. V prípade dokázania viny tiež čakajú obec Kysucký Lieskovec aj voľby nového starostu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy