Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nie všetci sme si rovní. Opitého starostu nemá kto kontrolovať
Zdielať na
Krimi

Nie všetci sme si rovní. Opitého starostu nemá kto kontrolovať

VALICE / To, že starosta šoféroval opitý, obyvateľov obce Valice vraj vôbec neprekvapilo. Podľa informácií od miestnych vraj pod vplyvom alkoholu aj úradoval.

O tomto probléme vie údajne celá dedina, no nikto to vraj nechce riešiť. Miestni obyvatelia na otázku, či ich starosta pije aj v úrade, reagovali vyhýbavo, alebo ustráchane.

"Vravia, že pije aj v kancelárii. Že si kupuje alkohol. Aj v druhých dedinách," hovoria obyvatelia. Z úradu vraj potom bežne odchádzal na svojom aute. Podrobiť starostu dychovej skúške nemá nikto oprávnenie. Ak občania nie sú spokojní s jeho konaním starostu, môžu spísať petíciu na vyhlásenie referanda o odvolaní starostu.

Nové voľby

"Starosta je verejný funkcionár a podobne ako iných verejných funkcionárov,  nikto ho nemôže kontrolovať ani postihovať za požívanie alkoholu na pracovisku, prípadne ak je v úrade pod vplyvom alkoholu," tvrdí hovorkyňa ZMOS Marta Bujňáková.

Mandát starostu ale stráca ten, kto bol odsúdený za úmyselný trestný čin, ktorého sa Ladislav Mikó v tomto prípade dopustil tým, že šoféroval pod vplyvom alkoholu a chytili ho policajti. V obci tak budú vyhlásené nové voľby. Paradoxom však je, že odsúdený starosta môže opäť kandidovať a byť zvolený.

Záznam v registri

"V ďalších voľbách môže kandidovať za starostu aj ten, kto nie je bezúhonný a má záznam v trestnom registri. Prekážkou kandidovať podľa zákona je len výkon trestu odňatia slobody a pozbavenie alebo obmedzenie spôsobilosti  na právne úkony súdom," dodáva Bujňáková.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy