Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Slovensko sa postupne spamätáva z kalamity
Zdielať na

Slovensko sa postupne spamätáva z kalamity

SLOVENSKO / Slovensko sa po dvoch náročných dňoch postupne spamätáva z kalamity. Niektoré horské priechody sú uzatvorené, stav riek na východe sa upokojil. Sneženie nás v nedeľu prekvapí len ojedinele.

Naše územie sa momentálne nachádza v nevýraznom poli nízkeho tlaku. V nedeľu nás čaká polojasná obloha. Bude hmlisto alebo nízka oblačnosť.

Od juhu však začne pribúdať oblačnosť. Ojedinele očakávame slabé sneženie, v nížinách aj dážď.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Najvyššia denná teplota vystúpi od mínus 1 do plus piatich stupňov. Na horách vo výške 1500 metrov bude okolo mínus piatich.

Vietor bude fúkať slabý, premenlivý.

Východ pod vodou

Slovensko ešte stále bojuje s topiacim sa snehom. Voda zaplavila pivnice domov. Situácia na tokoch, ktoré pretekajú Košickým krajom, sa však v priebehu noci na nedeľu upokojila.

Druhý stupeň povodňovej aktivity ešte trvá na rieke Torysa pri Košických Olšanoch, hladina však klesá.

Krajný východ Slovenska bojuje so záplavami. Pozrite si reportáž:

Hrozba lavín

Horská služba aj v nedeľu upozorňuje na padanie lavín. Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Uvoľnenie doskových lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Tiež sa očakáva výskyt stredne veľkých spontánnych lavín, výnimočne veľkých spontánnych lavín.

Zjazdné cesty

Na cestách to vyzerá lepšie, ako počas posledných dní. Všetky úseky diaľnic a rýchlostných ciest sú momentálne zjazdné. Ich povrch je prevažne vlhký až mokrý. Treba však dbať na opatrnosť.

Prvý stupeň kalamitnej situácie je vyhlásený v okresoch Žilina, Bytča, Rajec, Spišská Nová Ves, Rožňava a Moldava nad Bodvou.

Doprava v Bratislave

Od piatkového večera je stále uzavretá Devínska cesta v Bratislave. Dôvodom je hrozba padajúcich stromov. Autobus linky č. 28 premáva v oboch smeroch po odklonenej trase. Inak mestská hromadná doprava premáva vo všetkých oblastiach Bratislavy, aj v kopcovitých terénoch.

Pozrite sa, ako to v sobotu vyzeralo medzi Starou Ľubovňou a Nižnými Ružbachmi. Cestári mali čo robiť:

Uzatvorené horské priechody

Povrch ciest cez horské priechody je prevažne pokrytý čerstvým, kašovitým až utlačeným snehom do hrúbky maximálne piatich centimetrov.

Horský priechod Súľová je uzatvorený pre všetku dopravu. Vernár je uzatvorený pre nákladnú dopravu. Uzatvorené sú priechody Zbojská a Dobšiná pre vozidlá nad 3,5 tony a Donovaly, Veľké Pole a Šútovce pre vozidlá nad 10 metrov. Soroška pre vozidlá nad 3,5 tony a Homôľka pre vozidlá nad 10 metrov sú prejazdné len so snehovými reťazami.

Na ceste I/14 v okrese Turčianske Teplice a na horskom priechode Šturec hrozí padanie skál na vozovku.

Pozrite sa, aká bola situácia v nedeľu:

Zdielať na

Najčítanejšie správy