Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Meteorológovia prezrádzajú, ako správne merať teplotu za oknami
Zdielať na

Meteorológovia prezrádzajú, ako správne merať teplotu za oknami

BRATISLAVA / Uprostred minulého týždňa potrápili Slovensko extrémne mrazy. K najchladnejším miestam na našom území patrí tradične Orava. Divák z Novej Sedlice poslal do redakcie fotografiu ako dôkaz, že práve tam bolo ešte chladnejšie. Až mínus 27 stupňov. V ten deň však meteorológovia určili rekord na Orave, hoci s o niečo nižšími hodnotami.

V Oravskej Lesnej namerali mínus 25,4 stupňa. Z Podolínca hlásili mínus 25 stupňov.

Divák z Novej Sedlice na prístrojovej doske svojho auta o štvrtej nad ránom uvidel až mínus 27 stupňov. Ako dôkaz zasla fotografiu.

Odpoveď, na otázky, ako je to s presnosťou merania a kde na Slovensku bolo v daný deň najchladnejšie, upresnili meteorológovia.

"Z meracích staníc, kde je presne nameraná hodnota, sa zostaví rebríček a tam, kde bolo najchladnejšie, to je najchladnejšie miesto na Slovensku," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Rozdiel päť stupňov

Ak teplomer za oknom ukazuje teplotu poriadne hlboko pod bodom mrazu, nedá sa na to úplne spoľahnúť. Teplomerov je totiž obrovské množstvo a od seba sa líšia.

"Meranie teplomerom za oknom a autom je na dvoch rôznych miestach. Ten rozdiel môže byť aj 5 stupňov," ozrejmuje Marián Krempaský z meteorologického ústavu.

Merania s pravidlami

Meteorológovia majú na presné merania rôznych prvkov svoje metódy. "Treba mať štandardnú meteorologickú búdku, kde je výška hladiny ortute v presnej výške dva metre nad zemským povrchom. Búdku musíme umiestniť tak, aby na ňu nedopadal napríklad tieň vysokého stromu," dodáva Jarošová.

Takýchto staníc je na Slovensku niekoľko desiatok. Metodiku určuje Svetová meteorologická organizácia. Vďaka nim môžu meteorológovia vyhlásiť, v ktorom kúte Slovenska je najzimšie či najteplejšie.

Pozrite si tipy na meranie teploty:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy