Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Priepastné rozdiely v platoch. Viete, kto zarába najviac a kto najmenej?
Zdielať na

Priepastné rozdiely v platoch. Viete, kto zarába najviac a kto najmenej?

BRATISLAVA / Čoraz menej Slovákov si hľadá prácu. Ľuďom sa už nechce reagovať na pracovné pozície na internete. Nový fenomén tak núti spoločnosti zvyšovať platy. Najviac si polepšili informatici.

Na pomocných pozíciách dostanú zamestnanci približne 471 eur. ITčkárom sa na účte objaví až 1184 eur mesačne.

Z rebríčka platov vyplýva, že najmenej zarábajú ľudia pracujúci v pomocných prácach. Ich hrubá mzda je v porovnaní s priemernou o 40 percent nižšia. Priemerný plat je pritom 847 eur.

Z nízkych platov musia vyžiť nielen ľudia v ostatných častiach Slovenska, ale i hlavnom meste. Obyvatelia pritom najviac šetria na jedle či oblečení.

V porovnaní s minulým rokom si však niektoré odvetvia polepšili. Najlepšie zarábajú ITčkári a hlavne tí v hlavnom meste.

"Primerný plat sa pohybuje vo výške 1300 až 1400 eur," uviedla personálna špecialistka Katarína Slováková.

Nízka konkurencia

Za faktom, že si práve ITčkári polepšili, je skutočnosť, že klesá počet záujemcov o pracovné pozície v tejto oblasti. Musia preto zvýšiť ponúkanú mzdu.

"Kým ešte vlani zareagovalo na jednu pracovnú pozíciu 30 až 34 uchádzačov, v tomto roku to bolo už len 27," konštatuje Marcela Glevická, hovorkyňa portálu Profesia.sk

V IT sfére reagovalo na jednu pracovnú pozíciu len 12 kandidátov. Čím je ich menej, tým majú väčšiu príležitosť vypýtať si vyšší príjem. To platí aj na iné pozície.

"Pokiaľ sa kandidát uchádza o pozíciu, na ktorej nie je taká veľká konkurencia, je to možné," potvrdila Glevická.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy