Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Niekto pred senátom ústavného súdu, navyše pod prísahou, klamal
Zdielať na

Niekto pred senátom ústavného súdu, navyše pod prísahou, klamal

BRATISLAVA / Niekto pred senátom ústavného súdu, navyše pod prísahou, klamal. A nielen tak hocikto. Reč je o kauze nevymenovaného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša.

O tom, že výpoveď poslanca Matoviča, keď chcel nahlásiť korupciu v politike ktosi skartoval, sa už toho nahovorilo dosť. Ale aj otázok okolo následného opätovného vypočúvania je stále dosť.

Zmiznutá výpoveď

Pripomeňme, že Igor Matovič bol nahlásiť podozrenie z korupcie priamo na Generálnej prokuratúre. Jeho výpoveď zmizla. Jozef Čentéš ju totiž nedal uložiť do počítača, ale iba vytlačiť.

"Ústna výpoveď sa zvyčajne zaznamenáva do počítača v celom znení a je aj obvyklé, že sa zálohuje výpoveď," tvrdí hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Pokúsili sa ju teda v počítači nájsť. Najprv poslanec na ústavnom súde povedal, že sa o to pokúsil aj so svojím známym, ktorý sa vyzná v počítačoch. "Zarazila ma tá vaša informácia, že pri tom obnovovaní súboru bol váš známy?" opýtala sa sudkyňa Marianna Mochnáčová.

Len cez telefón

"Čo ja si pamätám iba, že som mu telefonoval," hovorí poslanec Matovič. To, že by bola v kancelárii riaditeľa cudzia osoba, zároveň rázne pred súdom poprel sám Jozef Čentéš.

"Ten jeho kamarát nebol v kancelárii, on s ním len komunikoval," tvrdí Čentéš. Nahrávka z pojednávania potvrdzuje, že ani jeden z nich nepripustili, že by sa v počítači hrabala cudzia osoba. Lenže sú tu aj výpovede ďalších svedkov.

"Viem, že tam bola ešte jedna osoba, ktorá bola mimo Generálnej prokuratúry." Povedal zamestnanec, IT-čkar Ivan Augustinovič, ktorý sa tiež pokúšal neuloženú výpoveď z počítača vydolovať. To isté potvrdil sám vtedajší riaditeľ, keďže išlo o jeho počítač.

Kto klamal?

"Prišiel aj dajaký jeho odborník, alebo ním (Matovičom) zavolaný odborník," myslí si vtedajší riaditeľ trestného odboru Tibor Šumichrast. Máme teda dve a dve odporujúce si výpovede. Tak hrabal sa v počítači riaditeľa trestného úseku niekto cudzí, alebo nehrabal?!

To, či v budove Generálnej prokuratúry bol alebo nebol Matovičov známy, by mohla rozlúsknuť kniha návštev. V tej ale žiadna takáto osoba nefiguruje. No a po troch rokoch nedá na túto otázku odpoveď už ani kamerový systém.

Niekto teda pred ústavným súdom pod prísahou klamal, ale nevieme, kto. Buď Matovič a Čentéš, alebo dvaja svedkovia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy