Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Okolo generálnej prokuratúry je rušno. Čentéša potopili ďalší politickí pamätníci
Zdielať na

Okolo generálnej prokuratúry je rušno. Čentéša potopili ďalší politickí pamätníci

BRATISLAVA / O tom, že politické strany chceli ovládnuť Generálnu prokuratúru sa hovorí už niekoľko dní. Jozef Čentéš to popiera. Viacerí politici, ktorí ho však vtedy navrhovali, či dokonca volili, to pre Televíziu JOJ aj nepriamo potvrdili. Politický komentátor iba dodáva, že ak si nedáme pozor, demokracia na Slovensku ostane iba prázdnym slovom.

"Videli šancu rozparcelovať si prokuratúru," povedal na tlačovej konferencii Jaromír Čižnár. Takto to malo podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára fungovať v prípade zvolenia Jozefa Čentéša.

Predseda strany SaS Richard Sulík to potvrdil. "Áno, bola aj debata o prvom námestníkovi, ale žiadna dohoda. To je všetko. Ja som nepriznal, že sa delili miesta," povedal Sulík.

Pykle na koaličných radách

Kuť pykle mali vtedajší vládni predstavitelia počas rokovania koaličných rád. Po Richardovi Sulíkovi sa o ďalších personálnych nomináciách na Generálnej prokuratúre rozhovorili aj ďalší pamätníci. "Bolo to v rámci širšej debaty. Kto všetko sú osobnosti, ktoré by mohli spĺňať kritéria do vedenia," podotklo predseda KDH Ján Figeľ.

"Je to samozrejmé, že je to politická nominácia," hovorí bývalý podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš. Ten Čižnárovi vytýka jeho politickú podporu pri voľbe a osobnú známosť s premiérom Ficom. Ten však akékoľvek tlaky odmieta. "Ako by to potom išlo, keby mi mal niekto diktovať námestníkov. ta prokuratúra by išla kam," pýta sa Jaromír Čižnár.

Kandidatúru by neprijal

Jozef Čentéš aj napriek tvrdeniam dnes už opozičných poslancov, stále trvá na svojom. Hovorí že o ďalších nomináciách nič nevie. "Ja by som nikdy neprijal kandidatúru na generálneho prokurátora, keby ju niekto podmieňoval politickými nomináciami. Veď ja by som potom nebol samostatný," povedal Jozef Čentéš.

"Je najvyšší čas na systémové zmeny aj v oblasti prokuratúry aj v oblasti súdnictva.V opačnom prípade demokracia na Slovensku ostane iba prázdnym slovom," hovorí politický analytik Michal Horský. 

Súvisiace články