Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Odvolaný riaditeľ banskobystrickej nemocnice vysvetľuje predraženú stravu
Zdielať na

Odvolaný riaditeľ banskobystrickej nemocnice vysvetľuje predraženú stravu

BRATISLAVA / Na mimoriadnom Zdravotníckom výbore vystúpil odvolaný šéf banskobystrickej nemocnice Vladimír Baláž. Ten vysvetľuje poslancom, že rekonštrukcia vývarovne bola nevyhnutná a či bola alebo nebola strava predražená.

Odvolaný riaditeľ banskobystrickej nemocnice hovorí o svojej zodpovednosti a teda, že ju prijal a sám ponúkol odstúpenie. Na druhej strane odmieta obviňovanie z úmyslu kradnúť, alebo iných podozrení, ktoré sa objavili.

Bude stáť rovnako

Tvrdí, že cena porovnávania vychádzali aj z ich prepočtov, nemocnica by nemala na rekonštrukciu. Poslanci si na záver vyžiadali vypracovanie zo strany ministerstva zdravotníctva o porovnaní cien, aká by bola obvyklá na stravovaciu jednotku.

To je totiž hlavný argument, že Žilina si vie jednu dávku jedla zaobstarať lacnejšie ako napríklad v tomto prípade. "Môžeme rozprávať, koľko stojí strava v Žiline, v pekle, alebo kdekoľvek, strava v Banskej Bystrici, či ju budeme robiť my, alebo akákoľvek iná firma, bude stáť, toľko, koľko je tu napísané," povedal exriaditeľ banskobystrickej nemocnice Vladimír Baláž.

Neplatné zmluvy

"A preto, napriek tomu, že ste povedali, pán poslanec, že to nemá význam porovnávať s nemocnicou inde ani v pekle, tak naopak, to je to jediné, čo má zmysel," dodáva poslanec Miroslav Beblavý. Stále platí to, že ministerstvo nepovažuje zmluvy za platné, keďže neboli schválené vládou. Minister pripustil, že možno aj na ministerstve sa stala chyba. 

Riaditelia fakultných nemocníc v Banskej Bystrici, Trnave a Poprade končia vo svojich funkciách. Dôvodom sú koncesné zmluvy na zabezpečenie stravovania, ktoré nemocnice uzatvorili v rozpore so zákonom. Hlavy stínal minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Opozícia žiadala vysvetlenie sumy za stravovaciu jednotku. Odvolaný riaditeľ tvrdil, že suma zohľadnila aj rekonštrukciu. Pozastavuje sa nad otázkou, ako je možné, že nemocnice nevedeli, že to má schváliť vláda a či je náhoda, že štyri zariadenia súťažili s rovnakými firmami o podobné služby.

Ako prvý sa vo štvrtok vzoprel popradský riaditeľ. Zákonnosť svojho postupu pri podpise zmlúv obhajovali i ďalší dvaja riaditelia.

Odvolaný banskobystrický riaditeľ Vladimír Baláž (vpravo),

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy