Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Odvolaný riaditeľ nemocnice v Poprade odmieta odísť
Zdielať na

Odvolaný riaditeľ nemocnice v Poprade odmieta odísť

POPRAD / Hoci minister zdravotníctva v stredu podvečer oznámil odchod štyroch riaditeľov nemocníc, až také jednoduché to nebude. Prvý sa vzoprel popradský riaditeľ. A zákonnosť svojho postupu pri podpise zmlúv obhajovali i ďalší dvaja riaditelia. A tí tvrdia, že ak sporné zmluvy neschválila vláda, je to maslo na hlave ministerstva zdravotníctva.

Ja sa odmietam vzdať funkcie z osobných dôvodov nakoľko si nie som vedomý žiadneho pochybenia kvôli ktorým pán minister odvoláva riaditeľov dotknutých nemocníc," uviedol riaditeľ popradskej nemocnice Jozef Tekáč.

Nemocnica mala preložiť zmluvu

Ako prvý sa proti postavil šéf popradskej nemocnice. "Odvoláva riaditeľa za porušenie zákona a tento zákon sa na nemocnicu v Poprade nevzťahuje," dodal Tekáč.

"Keďže podľa nášho právneho názoru je nemocnice Poprad subjektom verejnej správy, vzťahovala sa na ňu povinnosť predložiť návrh koncesnej zmluvy na rokovanie vlády. Práve z tohto dôvodu sa minister zdrvotníctva rozhodol riaditeľa z funkcie odvolať," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová.

Peniaze na rekonštrukciu neboli

Riaditeľ banskobystrickej nemocnice, ktorý je aj poslancom národnej rady v parlamente vo štvrtok nebol. Popoludní reagoval písomne cez tlačovú agentúru. taktiež tvrdí, že si nie je vedomý porušenia zákona. Rekonštrukcia bola potrebná a nemocnica na ňu nemala peniaze.

"Nebolo reálne ubrať na jej rekonštrukciu niekoľko miliónov z rozpočtu nemocnice. Preto nás potešilo, že sa našla spoločnosť ochotná investovať do rekonštrukcie," uviedol v stanovisku Vladimír Baláž.

Premrštená sa mu nezdá ani cena. " Ak bolo podmienkou platnosti zmluvy s dodávateľom služby stravovania predložiť zmluvu vláde, bolo to povinnosťou ministerstva zdravotníctva, nie nemocnice," dodal Baláž.

"Táto povinnosť vypláva pre nemocnicu," dodala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Trenčianska nemocnica by skončila

To, že zmluvu podpísal predchodca, chápe aj riaditeľka trenčianskej nemocnice. Vývarovňa tam bola údajne tiež v havarijnom stave a inak by ju zavreli. "Viete si predstaviť takú nemocnicu, ktorá nevie zabezpečiť stravovanie pacientom? Asi by sme ako nemocnica skončili. Bola to vitálne podmienka, aby sme ďalej mohli fungovať," pýta sa riaditeľka fakultnej nemocnice v Trenčíne Danka Kaššíková.

O osude zmlúv rozhodnú právnici na obidvoch stranách. Otázka ale znie, ako bude zabezpečené stravovanie pre pacientov a tiež to, kto môže za to, že zmluvy neboli na vláde.

VIAC ČÍTAJTE TU: Pre nemocničné stravovanie padali hlavy, stíňal ich minister Čislák

Súvisiace články

Najčítanejšie správy