Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
O chlapcovi s telesnou teplotou 12°C hovoria lekári ako o zázraku
Zdielať na

O chlapcovi s telesnou teplotou 12°C hovoria lekári ako o zázraku

BRATISLAVA, KRAKOV / Prežitie iba dvojročného, extrémne podchladeného chlapčeka v Poľsku by mnohí považovali za zázrak. Niekedy totiž môže mať tragické následky zníženie teploty ľudského tela iba o niekoľko stupňov. Nádej tu stále je.

Chlapca našli policajti v bezvedomí ležať pri potoku. Následne ho záchranári previezli do nemocnice.

Vrátiť k životu drobné ľudské telo, ktorému namerali len 12 stupňov - s tým nemá skúsenosť žiaden lekár. Je to totiž prvý raz. "Tridsaťdva - tridsať stupňov, to už sú teploty, kedy sa píše, že môže dojsť k vážnemu ohrozeniu života," hovorí primár ARO Jakub Hložník.

Chlad pomáha

O život ďalšieho malého chlapčeka bojovali v pražskej nemocnici pri slabšom podchladení. Chlapec bol do nemocnice privezený v extrémne podchladenom stave. Jeho teplota klesala k 25 stupňom Celzia "Deti vzhľadom na relatívne veľký povrch tela a menšie množstvo podkožného tuku sú náchylnejšie a u nich príznaky podchladenia aj úmrtia vzniknú rýchlejšie a skôr ako u dospelého," povedal lekár, záchranár Viliam Dobiáš.

Chlad však môže paradoxne aj pomôcť - spomalené telesné procesy znamenajú viac času pre záchranárov na poskytnutie pomoci.

Teplo navrátené postupne

"Boli prípady, keď deti, ktoré spadli do vody, sa podarilo oživiť aj po desiatkach minút, doslovne. Za normálnych okolností máte poškodený mozog za 4-5 minút," vysvetľuje Hložník.

Pri podchladení je dôležité, aby bolo teplo postihnutému navrátené postupne a nedošlo tak k šoku. "Aby nedošlo napríklad k poruchám srdcového rytmu, k poruchám obehu a tak," pokračuje Hložník.

Teplé infúzie

Lekári majú pri poskytovaní pomoci podchladeným niekoľko možností, jednou z nich sú teplé infúzie. "Na telesnú teplotu, aby to bolo zahriate, na 37 stupňov, pri ťažko podchladených pacientoch sa robí dokonca mimotelový obeh, kde sa ohrievajú pacienti, respektíve tá ich krv sa ohrieva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy