Oblačno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Kontroly zdravotníctva. Padne ďalšia hlava?
Zdielať na

Kontroly zdravotníctva. Padne ďalšia hlava?

BRATISLAVA / Zuzana Zvolenská, Renáta Zmajkovičová a Pavol Paška. To sú zatiaľ mená troch obetí škandálneho nákupu v Piešťanskej nemocnici. A tiež podozrení o tom, kto stojí v pozadí nášho zdravotníctva. Zrejme to ale nie je zoznam konečný. Poslanci si totiž posvietia aj na ďalšie nemocnice.

Mimoriadne odvolávanie premiéra, či pokus odvolať Pavla Pašku je už za nami. A bez odozvy nezostala ani snaha druhej polovice opozície, ktorá vyššie menovaným nešla priamo po krku.

Kontrola zmlúv

Žiadala ale preskúmať všetky obchody nemocníc so spoločnosťou Medical Grup. A poslanci chceli osobne navštíviť i ďalšie nemocnice, kde sa nakupovali prístroje. "Poslanecký prieskum v piešťanskej, tenčianskej a  v martinskej nemocnici," tvrdí poslanec Viliam Novotný.

Kontrolovať sa nakoniec budú zmluvy od roku 2010, a tak hlavy, ktoré padli doteraz, by nemuseli byť posledné. Kým opozícia tvrdila, že firme sa neúmerne darilo za vlád Roberta Fica, spoločnosť Medical Grup spájanie s politikmi rázne odmieta. Iní tvrdia, že sa jej nedarilo len popri gazdovaní strany Smer.

Je jedno, kto bol minister

"Treba zistiť, ako sa ten obrat dotýka štátnych nemocníc a aký bol jeho nárast alebo pokles toho, kto bol pri vláde," myslí si predseda zdravotníckeho výboru Richard Raši.

"Ak tu máme dôvodné podozrenie, že dochádza k tunelovaniu verejných zdrojov v zdravotníctve nejakými firmami, tak je to tak závažná kauza, že je úplne jedno, kto bol minister," tvrdí Novotný.

"Sú to naozaj veci, ktoré chcem aj ja, aby sa dôkladne vyšetrili," hovorí poslanec Ivan Uhliarik.

Raši sa teší na prieskum

Na odchod exministra vyzval premiér už pred týždňom. Pripája sa aj exminister Raši. "Ja sa tiež teším na ten prieskum, na čísla, lebo zrejme ich výsledkom bude odchod poslanca Uhliarika," myslí si Raši.

"Môj mandát nevybavovali žiadni sponzori Smeru, nemám firmy na Belizé, aby som musel zísť z očí, to znamená, takéto vyvodzovania nejakých dôsledkov sú nepatričné," tvrdí Uhliarik.

Súvisiace články