Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Opozícia chce po Ficovi odvolávať aj Pašku, má dostatok podpisov
Zdielať na

Opozícia chce po Ficovi odvolávať aj Pašku, má dostatok podpisov

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Odvolávaniu v parlamente bude čeliť aj predseda národnej rady Pavol Paška. Opozičné strany dnes v noci podali do parlamentu návrh na Paškovo odvolanie, podpísalo ho 44 poslancov všetkých opozičných subjektov. Schôdzu musí predseda parlamentu zvolať do siedmich dní.

"Hlavný dôvod je angažovanie sa pána Pašku v zdravotníckych firmách a najmä v skupine, ktorá má dominantné postavenie v zdravotníctve a akoby zázrakom vyhráva mnohé výberové konania za čias Ficovej vlády," uviedol pred novinármi nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

"Stojí aj za posledným tendrom na CT v Piešťanskej nemocnici. Dne je to už formálne schránková firma, ale všetky firmy v tej skupine do roku 2008 spoluvlastnil aj Pavol Paška," dodal. 

Predseda hnutia NOVA upozornil, že Paška zároveň nepriznal príjmy z prevodu obchodných podielov spoločností, ktoré predal v roku 2008. Paška podľa Lipšica rovnako v majetkovom priznaní nepriznal príjmy, ktoré mal zo zisku spoločnosti KOMED s.r.o., v ktorej je jediným spoločníkom. KOMED podľa Lipšica v roku 2011 dosiahla čistý zisk 100 000 eur a v roku 2013 20 000 eur.

VIAC ČÍTAJTE TU: Lipšic tvrdí, že existujú ďalšie prepojenia medzi Paškom a Medical Group

"Ústavný zákon o konflikte záujmov jednoznačne hovorí o tom, že verejný funkcionár musí v majetkovom priznaní uviesť všetky svoje príjmy, aj príjmy z iných činností. Pán Paška porušuje zákon a svoje príjmy zo súkromného podnikania nezverejňuje,“ dodal Lipšic.

Stroj za 1,6 milióne €

Piešťanská nemocnica kúpila prístroj za 1,6 milióna eur, čo je o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka dozornej rady piešťanskej nemocnice Renáta Zmajkovičová v pondelok po výzve premiéra Roberta Fica rezignovali.

VIAC ČÍTAJTE TU: Ministerka Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu Zmajkovičová odstúpili

Súvisiace články

Najčítanejšie správy