Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nie je učiteľ ako učiteľ. Niektorí vianočné odmeny nedostanú
Zdielať na

Nie je učiteľ ako učiteľ. Niektorí vianočné odmeny nedostanú

BRATISLAVA / Nie je učiteľ ako učiteľ. Vyzerá to tak podľa vianočného odmeňovania. Hoci všetci učitelia majú rovnakú zodpovednosť za svojich žiakovi, niektorí vianočné odmeny nedostanú. To, či ich dostanú, nezáleží od ich výkonu ale od toho, či pracujú na základnej škole alebo v materskej škole.

Pedagógovia spadajú buď pod ministerstvo školstva alebo pod ministerstvo vnútra. Pod školstvo patria učitelia základný, stredných škôl a družiny, pod rezort vnútra zase zamestnanci špeciálnych škôl, bilingválnych gymnázií a reedukačných domovov. Pod Združenie miest a obcí patria zase pedagógovia umeleckých a materských škôl či centier voľného času.

Rovnaká zodpovednosť

"Učiteľ má rovnakú zodpovednosť na akomkoľvek stupni, rovnako sa musí starať o to, aby deti niečo naučil, aby ich vychovával, čiže náplň práce je rovnaká," hovorí riaditeľka Základnej umeleckej školy Jozefa Krasánka v Bratislave Anna Gondášová.

Napriek tomu, je však na Slovensku nastavený systém tak, že časť pedagógov za starostlivosť o deti odmeny bude mať, iní nedostanú nič. "Ministerstvo vnútra vyplatilo odmeny po dvesto eur pre viac ako desať tisíc zamestnancov," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Silvia Kerátová.

"Minister môže poslať peniaze učiteľom, ktorí sú financovaní cez ministerstvo školstva," uviedla hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová. Každý z týchto 80 tisíc učiteľov dostane po sto eur.

Mnohí  pedagógovia v umeleckých a materských školách sa zrejme odmien nedočkajú. Mestá a obce, ktoré sú ich zriaďovateľom totiž na nebudú mať peniaze. "Mestá a obce môžu po 31. auguste robiť rozpočtové zmeny len pozitívnym smerom, čiže negatívne zmeny zo zákona robiť nemôžu," uviedol výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány.

Viac ako tisíc obcí

Znamená to, že ak má obec v rozpočte schodok, po tomto termíne už podľa zákona nesmie ísť do ešte väčšieho mínusu a teda nemôže vyplácať odmeny, pretože by sa schodok v rozpočte ešte viac zvýšil. V takejto situácii je podľa ZMOS-u približne 1 300 obcí.

"Aj z tohoto dôvodu tento krok je len na rozhodnutí jednotlivých starostov, primátorov, poslancov mestského zastupiteľstva, či finančné prostriedky majú v rozpočtoch na toto vyčlenené," hovorí Turčány.

Pedagógovia vidia riešenie. A to keby všetky školy zastrešovalo ministerstvo školstva. "Mestá a obce sú finančne poddimenzované, dokonca majú stopnuté výdavky, nesmú prekročiť výdavky z predchádzajúceho roku, čiže neviem, kde na to zoberú, pokiaľ sa štát nepostará o navýšenie," hovorí riaditeľka základnej umeleckej školy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy