Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zima sa blíži, bude naozaj krutá a tuhá?
Zdielať na

Zima sa blíži, bude naozaj krutá a tuhá?

BRATISLAVA / Prednedávnom nás desili správy o príchode dlhej a krutej zimy, no vonku je pomerne teplo. Prognózy podobné počasie sľubujú ešte minimálne mesiac. Mnohým vŕta v hlave, kedy teda zima príde a aká v skutočnosti bude.

Podľa ruských a francúzskych predpovedí mali byť tieto dni už zimné. V skutočnosti sú však posledné dni prekvapivo teplé a namiesto búnd vytiahli mnohí ľahšie letné oblečenie.

Predpovede v strednej Európe sa teda sekli, no v Rusku trafili do čierneho. "Už minulý týždeň mala Moskva nočné teploty pod bodom mrazu," konštatuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

K omylom pri predpovediach dochádza pomerne často. "Niektoré časti sa vytrhli z predpovede a potom to zle vyznelo," ozrejmuje meteorológ Peter Jurčovič.

Ľudí začína zaujímať, kedy zima príde a aká bude. "Bude asi dosť studená a príde v druhej polovici novembra," hovorí Jurčovič.

"Keď zima začína takto skoro, potom sa nadlho odmlčí a znova sa prejaví až na konci," dodáva.

Zimný február

V decembri a januári by mohla zima ustúpiť a teploty budú plusové. "Teplota môže byť až nadpriemerná. Malo by sa vyskytovať viac snehu," hovorí Jarošová.

V nižinách treba rátať najmň s dažďom. Zima sa môže vrátiť na konci tohto obdobia. "Najchladnejším mesiacom bude pravdepodobne február," konštatuje Jurčovič.

Treba sa pripraviť na sibírske mrazy, ktoré predpovedali Rusi. Aká však zima bude naozaj, budú najpresnejšie vedieť meteorológovia až koncom tohto roka. "Vtedy bude ten posledný výstup na zimu," uzatvára Jarošová.

Zdielať na

Najčítanejšie správy