Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na ebolu sme pripravení, uisťuje Zvolenská
Zdielať na

Na ebolu sme pripravení, uisťuje Zvolenská

BRATISLAVA / Záchranári v špeciálnom oblečení prevážali v utorok večer v Bratislave pacienta s teplotami a hnačkou na infekčnú kliniku. Išlo o obyčajnú o virózu. Pacient sa však nedávno vrátil z Afriky, a tak sám vyslovil obavu, či nie je nakazený ebolou.

Pacient sa mal podľa našich informácií dopraviť na centrálny príjem do Ružinova hromadnou dopravou a tvrdiť, že má asi ebolu. Toto lekári veľmi rýchlo vylúčili. Napriek tomu ho previezli na kliniku infektológie a geografickej medicíny. V bielych kombinézach, aké používajú napríklad maliari, v rúškach s okuliarmi na nose.

"Každého pacienta, ktorý mal akýkoľvek kontakt vôbec s africkým kontinentom, preventívne prevážame na infektológiu." vysvetlila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.  

Podľa nášho zdroja ale trvalo hodinu, kým sa našli záchranári, ktorí by prevoz zabezpečili. Práve pre obavu z toho, že neboli zabezpečení ani poučení. Ministerka zdravotníctva to poprela. "Tieto prostriedky tu sú, a možnosť prepravy do podtlakovej jednotky je zabezpečená," tvrdí Zvolenská.

"Ak by išlo o podozrenie na ebolu, tak máme dva biohazard tímy, ktoré sú špeciálne vyškolené a majú potrebnú techniku," potvrdzuje hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

Ak ide o podozrenie na bežnú infekčnú chorobu, pacienta prevážajú v takýchto kombinézach. Keď by však išlo o ebolu či sars, nasledoval by nadštandard. "Použil by sa biovak, ktorý keď sa rozloží, je vnútro sanitky, ďalej špeciálne odevy a dekontaminačná nádoba," vyratúva hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čizmáriková.

Bez tréningu

Nedávno sa v Prahe konalo niekoľko hodinové cvičenie zamerané na prevoz pacienta s podozrením na ebolu. Toto ochorenie sa totiž podľa niektorých expertov vymyká spod kontroly.

Komplexné cvičenie, ktoré by simulovalo prevoz pacienta nakazeného ebolou u nás ešte nebolo. Ostáva preto veriť, že aj tento planý poplach preveril našu pripravenosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy