Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pacient sa obával eboly, má len virózu
Zdielať na

Pacient sa obával eboly, má len virózu

BRATISLAVA / V utorok večer sme vás informovali o pacientovi, ktorý prišiel na pohotovosť v Bratislave s podozrením na ebolu. I napriek tomu, že ochorenie sa u neho nepotvrdilo, pacienta previezli v ochranných odevoch na infekčnú kliniku. otázka teda znie... Bolo sa čoho obávať?

"V ružinovskej nemocnici je podozrenie na ebolu, rýchlo tam utekajte." Po tomto telefonáte štáby televízie JOJ okamžite vyrazili do ružinovskej nemocnice. Pacient mal mať horúčky a hnačky. 

Zľakol sa, že má ebolu

Dnes už vieme, že išlo tridsaťšesťročného muža z Bratislavy, ktorý bol s rodinou na Seychellských ostrovoch a prestupoval na letisku v Etiópii. "Mal teplotu, bolesti brucha a zľakol sa, že má ebolu," informuje hovorkyňa univerzitnej nemocnice Petra Stano Maťašovská.

Lekári vraj podozrenie na toto infekčné ochorenie okamžite vylúčili, no zaujímavé je, že i napriek tomu po vyše hodine prišla po pacienta sanitka a v ochranných odevoch ho previezli na kliniku infektológie na bratislavské Kramáre.

Mal to z jedla

"Pacient sa stále bál, že má infekčnú chorobu, tak sme nariadili prevoz," pokračuje Stano Maťašovská. Pacient je aj v týchto chvíľach hospitalizovaný na klinike infektológie, prepustiť by ho mali vo štvrtok. "Je predpoklad, že to mal z jedla, ktoré zjedol na letisku," dodáva hovorkyňa nemocnice.

I napriek tomu, že o ebolu nešlo, udalosti z utorkového večera rieši krízový štáb na Úrade verejného zdravotníctva za účasti členov pandemickej komisie, zástupcov ministerstva zdravotníctva, dopravy a vnútra ako i zdravotníckych zariadení.

Podľa nemocnice ide už o šiesty prípad, kedy na pohotovosť prišiel pacient s podozrením na ebolu. Ale vo všetkých prípadoch išlo len neopodstatnený strach a ani prevoz na kliniku infektológie nebol potrebný.

"Jediný, kto si myslel, že má ebolu bol on a to, akú paniku jeho konanie vyvolalo, na to nemocnica dosah nemá," tvrdí Stano Maťašovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy