Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na východe úraduje falošný kňaz, pýta si od ľudí peniaze
Zdielať na

Na východe úraduje falošný kňaz, pýta si od ľudí peniaze

SNINA / V ruke drží svätý obrázok a v mene Božom si od vás pýta peniaze. Tvrdí, že je kňaz a jeho zbierka pomôže chorým a opusteným deťom. Nič z toho však nie je pravda. Tento muž okráda ľudí po celom Slovensku už niekoľko rokov. Naposledy ho videli v Snine. Falošný duchovný chodí celý v čiernom a trochu kríva.

Vydáva sa za kňaza a v rukách drží svätý obrázok. Oslovuje ľudí a ťahá od nich peniaze. Raz si pýta na pomoc chorým inokedy pre detský domov. "Povedal, že je kňaz ale aj bol  taký, že mal také vystupovanie," tvrdí obyvateľka Sniny.

Náboženské symboly

"Mestská polícia prijala telefonický podnet od obyvateľky Sniny, že po meste sa pohybuje človek, ktorý sa vydáva za kňaza a vyberá peniaze na rôzne zbierky," informuje hovorkyňa mesta Eva Mihaliková.

Po meste vraj chodí v čiernych nohaviciach a v tmavom saku. Tento muž má okolo 30 rokov a prezentuje sa náboženskými symbolmi. Najčastejšie ho vidia so svätými obrázkami.

Zbierku vyhlási biskup

"On vybral z peňaženky občiansky preukaz a nad ním bol obrázok svätý, asi Panna Mária," hovoria obyvatelia. Od ľudí v meste si vraj nepýta veľké peniaze, na jeho vymyslenú zbierku môžu údajne prispieť aj menšou sumou. Pritom každá zbierka v meste alebo v obci musí byť vždy riadne vyhlásená v kostole a musí ju odsúhlasiť biskup.

"Katolícka cirkev má zbierky plánované a diecézny biskup ich každoročne uverejňuje. To znamená, že kňaz vo farnosti na celý rok dopredu vie, akú a kedy má vyhlásiť zbierku," povedal hovorca košickej arcidiecézy Jaroslav Fabian.

Pozná podnikateľov

Problém je ale v tom, že bežný človek si narýchlo nemá ako overiť, čo ide o falošného alebo skutočného kňaza.  Ľudia ho videli už vo viacerých mestách na Slovensku. V každom z nich sa zdrží niekoľko dní. Aby pôsobil dôveryhodne, vraví, že pozná miestnych podnikateľov.

"Všimla som si, že keď rozprával, tak nevedel povedať r. Aj tak ťažšie chodil, akoby mal niečo s nohou," dodávajú Sninčania. Podľa  našich zistení ide v tomto prípade o muža z okolia Bojníc, ktorý  vystupuje ako duchovný pastier už niekoľko rokov po celej krajine.

Súvisiace články