Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vatikán hore nohami: bývalý nuncius vo väzení
Zdielať na

Vatikán hore nohami: bývalý nuncius vo väzení

VATIKÁN / Vatikánske úrady zatkli bývalého poľského arcibiskupa Józefa Wesolowského, ktorý čelí obvineniu zo sexuýlneho zneužívania chlapcov. Na bývalého pápežského nuncia v Dominikánskej republike uvalili domáce väzenie, pokiaľ sa nepostaví pred súd.

V júni Vatikán zbavil Wesolowského kňazských povinností Biskup je zatiaľ najvyšším cirkevným hodnostárom Vatikánu, ktorý je oficiálne vyšetrovaný kvôli sexuálnemu zneužívaniu detí.

Vatikán ho odmieta vydať

Z Dominikánskej republiky, kde pôsobil ako pápežský nuncius, bol odvolaný minulý rok v auguste terajším pápežom Františkom. Dominikánska republika požaduje jeho vydanie, Vatikán to odmieta.

Weselowski je rodený Poliak, ale zároveň občan Vatikánu, takže sa na neho vzťahuje trestnoprávny postih tohto mestského štátu.

Weselowski bol vatikánskym diplomatom or doku 1980. V Dominikánskej republike bol od roku 2008 a pred tým bol pápežským nunciom v Kazachstane, tadžikistane, Kyrgystane, Uzbekistane a Bolívii.

Ďalší poľský kňaz obvinený

Dominikánske úrady taktiež vyšetrujú ďalšieho poľského kňaza a Weselowského priateľa Wojciecha Gila, ktorý bol v máji odvolaný z farnosti v Juncalite kvôli tomu, že ho miestni obyvatelia obvinili z obťažovania miništrantov. Údajne taktiež bral miništrantov do domu Weselowského.

Gila vo februári zatkla polícia v Poľsku na základe medzinárodného zatykača.

Emeritný pápež Benedikt XVI. počas dvoch rokov (2011-2012) zbavil kňazkých povinností štyristo duchovných kvôli obvineniu zo zneužívania detí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy