Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zviera nie je vec, poslanci predložia nový zákon
Zdielať na

Zviera nie je vec, poslanci predložia nový zákon

BRATISLAVA / Mnohí berú svojich domácich miláčikov už ako riadnych členov rodiny. V zákone stále figurujú ako veci, podobne ako napríklad stolička či stôl. Naši poslanci to však plánujú zmeniť.

Bez vody a bez potravy, vo výkaloch a priviazaný v maštali v 12 stupňových mrazoch, takto nedôstojne strávil posledné dni svojho života nejeden pes. V tých najhorších možných scenároch sa so zvieratami naozaj zaobchádza ako s vecami. Za veci ich pritom považuje len málokto.

Nový zákon

"Väčšina ľudí si k tomu vytvorí bližší vzťah, je to živý tvor," myslia si ľudia. Poslanci chcú predložiť do parlamentu nový zákon, ktorý by jasne definoval, čo je zviera.

"V občianskom zákonníku sa pokúsime zadefinovať zviera ako cítiacu bytosť, nie ako vec," hovorí poslankyňa Lucia Nicholsonová. Od tohto by sa potom odvíjali ďalšie zákony. Napríklad ak páchateľ úmyselne zraní zviera, bude musieť zaplatiť jeho majiteľovi nielen cenu zvieraťa, tak ako to bolo doteraz, ale aj preplatiť zdravotnú starostlivosť. Tá je častokrát oveľa vyššia ako trhová hodnota zvieraťa.

Inšpektor na mieste

"Týračky sa budú oveľa ľahšie riešiť, lebo keď dnes príde inšpektor na miesto, povie však pes má vodu, aj nejakú búdu má zbúchanú. Ale už potom nikto nerieši, či ten pes chodí pravidelne von, či je socializovaný," informuje prezident slovenskej asociácie záchrancov zvierat Juraj Eliáš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy