Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Galko je proti Kaliňákovi, kritizuje nákup lietadiel
Zdielať na

Galko je proti Kaliňákovi, kritizuje nákup lietadiel

BRATISLAVA / Pre ješitnosť ministra vnútra Slovensko plytvá verejnými prostriedkami. Povedal to v pondelok bývalý minister obrany Ľubomír Galko. Podľa neho by totiž namiesto nákupu lietadiel pre ministerstvo vnútra mali súčasní ministri dotiahnuť zlúčenie letiek ministerstva obrany aj vnútra do jednej.

Po tom, ako sa objavili informácie ministra vnútra Róberta Kaliňáka o tom, že chce obnoviť letku ministerstva vnútra, predstúpil pred verejnosť bývalý minister obrany Ľubomír Galko s tým, že chcel jednoznačne poukázať na to, že letku ministerstva obrany a ministerstva vnútra treba jednoznačne zlúčiť do jednej letky, pretože takéto niečo funguje vo všetkých vyspelých krajinách. Spomenul Spojené štáty, Kanadu, Česko, Dánsko a mnoho ďalších. 

Letky ministerstva obrany a ministerstva vnútra majú podľa Galka len krajiny ako Kuba, Ekvádor, Irak či Pakistan. Slovensko podľa neho nemá peniaze na to, aby uživilo obe letky.

Galko kritizoval, že nie je žiadna diskusia o zlúčení letiek. "Ministerstvá vnútra a obrany sa hrajú na svojom piesočku," vyhlásil. Zároveň upozornil, že rezort obrany nedávno nakúpil menšie lietadlá bez spolupráce s ministerstvom vnútra.

Ministerstvo obrany plánuje nakupovať lietadlá Spartan bez diskusie s rezortom vnútra. Minulý týždeň zas Robert Kaliňák prišiel s nápadom nakupovať staršie lietadlá bez konzultácie s ministerstvom obrany. 

Zbytočný luxus

Pokiaľ sa definitívne nevyrieši spojenie dvoch letiek do jednej, nemalo by Slovensko podľa Galka nakupovať žiadne lietadlá. "Dve letky sú nezmyselný luxus," uviedol. Podľa neho treba teda pripraviť zlúčenie dvoch letiek pod ministerstvo obrany.

Podľa Galka je za nezlúčením letiek márnomyseľnosť ministrov a moc. Podľa Kaliňáka ministerstvo vnútra má v súčasnosti dve ponuky na nákup lietadiel pre jeho letku. Taliansko ponúka jeden trinásťročný Airbus s dlhým doletom a jeden menší starší Falcon.

Druhá ponuka je od rakúskeho súkromného prepravcu, ktorý vyradil niektoré lietadlá. Slovensku preto ponúka dva Fokkery. Zároveň je ochotný s doplatkom zobrať naše dva Jaky. "Som proti obom návrhom Kaliňáka. Pokiaľ sa definitívne nevyrieši spojenie dvoch letiek do jednej, nemali by sme nakupovať žiadne lietadlá," vyhlásil Galko.

Najčítanejšie správy