Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Lekár vyberá za prednostné ošetrenie 20 eur, hrozí mu vysoká pokuta
Zdielať na

Lekár vyberá za prednostné ošetrenie 20 eur, hrozí mu vysoká pokuta

PEZINOK / Sedemdesiatročná žena z Pezinka zaplatila za objednanie k ortopédovi bez čakania dvadsať eur. Ak by poplatok nezaplatila, strávila by v čakárni celý deň. Nad výškou poplatku sa pozastavuje aj ministerstvo zdravotníctva.

Dôchodcovia Štefan a Anna sú ťažko zdravotne postihnutí. Anne je po mozgovej porážke a má problémy s chodením. V Pezinku sa objednali k ortopédovi na vyšetrenie cez telefón.

Sestra im oznámila, že za prijatie bez čakania zaplatia dvadsať eur. "Tých dvadsať eur je pre nás veľa," hovorí Štefan.

Príliš vysoký poplatok

Vysoká suma je to aj podľa ministerstva zdravotníctva. Prednostné vyšetrenie, či objednanie bez čakania sa u väčšiny lekárov pohybuje od 3,30 do 9,90 eur. "No to je asi prvý lekár s tak vysokým doplatkom," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Na príjmovom pokladničnom bloku je napísané, že Štefan zaplatil za poradenstvo pohybového ústrojenstva na vlastnú žiadosť, nie za objednanie na čas. "Ak pacient platí za objednanie na čas musí to byť napísané aj na bloku , v tomto prípade je teda jasné že lekár robí niečo , o čom vie že to robiť nemôže," dodala Čižmáriková.

"Vždy je to na slobodnej vôli pacienta a ku mne chodia ľudia z celého okolia. Mám strašne veľa pacientov," uviedol ortopéd.

Na to, prečo je poplatok taký vysoký, mal ortopéd jednoznačnú odpoveď. "Robím to pre ľudí, ktorí nechcú čakať. Mám jeden deň vyhradený na týchto pacientov. Inak celý týždeň ordinujem pre pacientov zadarmo," uviedol ortopéd.

Sťažnosti na lekára

Výšku poplatku za prednostné vyšetrenie schvaľuje každému lekárovi Vyšší územný celok. "Na tohto lekára bol už podaný podnet a bol opodstatnený, bol upozornený a vyzvaný k náprave. Ak tak neurobil, hrozí mu pokuta vo výške 9 950 eur," uviedla hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová.

"Je len na pacientoch, aby k takémuto lekárovi nechodili a tak vysoké poplatky vyberať nebude. Alebo ak majú takúto skúsenosť nech si blok nechajú a obrátia sa na nás či VÚC," dodáva Čižmárová z ministerstva zdravotníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy