Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Až šesťdesiat percent žien sa vyhýba pravidelnej gynekologickej prehliadke
Zdielať na

Až šesťdesiat percent žien sa vyhýba pravidelnej gynekologickej prehliadke

BRATISLAVA / Nežný, citlivý, ohľaduplný, komunikatívny a skúsený. Presne tieto vlastnosti by podľa prieskumu mal mať gynekológ. Prieskum odhalil aj to, že až 60 percent žien sa vyhýba pravidelnej návšteve u gynekológa.

Iba 25 percent žien na Slovensku chodí pravidelne na gynekologické prehliadky. Horšie je tom už iba Mexiko a Turecko. Najnovší prieskum medzi Slovenkami odhalil alarmujúcu príčinu.

"Až dve tretiny žien necítia potrebu ísť k lekárovi," uviedla Eva Vlčková z agentúry GFK Slovensko.

Niektoré roky, iné dokonca celé desaťročia. "Niektoré aj tridsať rokov od pôrodu neboli u gynekológa," tvrdí gynekológ Peter Stanko.

Pocit hanby

Viac ako polovicu žien odrádza od návštevy gynekológa predovšetkým pocit hanby a kreslo v ambulancii."Hanblivosť žien je spojená aj s nepríjemnými pocitmi vyšetrenia na gynekologickom stole," dodáva Vlčková.

Lenže práve bez gynekologického kresla by to nešlo. Je špeciálne tvarované, aby mohol lekár odoberať napríklad stery z krčka maternice. V inej polohe to anatomicky nie je možné.

"Do tej pošvy sa musí pozrieť, lebo inak tu cytológiu nezoberie. Keď idete k zubárovi a neotvoríte ústa, tak to nejde," tvrdí hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre gynekológiu Miroslav Borovský.

Slovenky chcú muža

Aj napriek hanblivosti až 60 percent Sloveniek preferuje gynekológa mužského pohlavia. Mal by byť predovšetkým citlivý, komunikatívny a skúsený odborník. "Možno muži majú ten orgán radšej," dodal Borovský.

V každom prípade prieskum odhalil slabé miesta, na ktoré sa treba v súvislosti s preventívnymi prehliadkami zamerať. Vďaka čomu by rakovina prsníka, či rakovina krčka maternice nemusela byť najčastejším onkologickým ochorením žien.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy