Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Potratové tabletky nespustili interrupčnú turistiku
Zdielať na

Potratové tabletky nespustili interrupčnú turistiku

BRATISLAVA/PRAHA / Ukončiť tehotenstvo prehltnutím troch tabletiek je v Českej republike zákonom povolené už viac ako mesiac. Mnohí ľudia sa obávali, že túto situáciu využijú ženy z okolitých krajín, no ukazuje sa, že žiadna potratová explózia nenastala.

Veľké nemocnice v Brne a Prahe žiadny veľký potratový boom nepociťujú.

"Zatiaľ o to ženy záujem neprejavujú,"
potvrdila hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Motole Pavlína Danková.

"Potratová tabletka je ženám vo fakultnej nemocnici Brno dostupná od konca júna, s tým, že od tej doby bolo týmto spôsobom ukončené tehotenstvo u štyroch žien, " informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Brne anna Mrázová.

Obavy z interupčnej turistiky sa nenapĺňajú ani bližšie pri našich hraniciach. "Zatiaľ sme žiadny záujem nezaznamenali," hovorí hovorkyňa Nemocnice Břeclav Radomíra Schweitzerová.

Cudzinky nie

V nemocnici v Kyjove zatiaľ zaznamenali dva prípady. Ženy sú s touto možnosťou spokojné. "Vnímajú to veľmi dobre, vyhnú sa chirurgickému výkonu, aj keď ťažko hovoriť o skúsenostiach, tie dve prebehli bez problémov," hovorí prednosta gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice Kyjov Julius Maruška.

V Ostrave takýchto interrupcií absolvovali asi pätnásť.

Zatiaľ sa však interupčná turistika nekoná a potvrdilo to aj české ministerstvo zdravotníctva. Interrupciu, chirurgickú i tabletkovú, môže vraj podstúpiť len žena s trvalým pobytom v Českej republike. Cudzinke ju spravia len ak ide o život.

Najčítanejšie správy