Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nástupkyňou Harabina je Daniela Švecová
Zdielať na

Nástupkyňou Harabina je Daniela Švecová

BRATISLAVA / Je dohlasované. Daniela Švecová sa stala predsededníčkou Najvyššieho súdu. Jana Bajánková zas novou šéfkou Súdnej rady. Bajánková získala desať hlasov, šiesti hlasujúci sa zdržali.

V pondelok od obeda si sudcovská elita volila svojich šéfov - predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady. Podľa nových pravidiel tak bolo v tajnom hlasovaní. Na rozdiel od poslednej voľby, ktorú Štefan Harabin presunul na východ do Sobraniec, bol tentoraz v Bratislave a bez Harabina.

Sudcovia zmenili Harabinove rozhodnutie a namiesto Spiša boli voľby v pondelok v Bratislave.

Podstatne iné ako v Sobranciach, je aj zloženie súdnej rady. Troch členov vymenil prezident, jedného odvolala vláda a ešte pred voľbami jedného odvolali smerácki poslanci, aby si za neho zvolili vhodného náhradníka.

K náhlym zmenám v súdnej rade sa vyjadril aj šéf justície Tomáš Borec. "Pre mňa je dôležité, aby boli tieto miesta obsadené," povedal.

Zákulisné politické hry sa teda dohrali a v pondelok už sudcovia rozhodli.

TV JOJ

Pondelňajšia voľba predsedu najvyššieho súdu i predsedu súdnej rady bola na rozdiel od májových volieb v Sobranciach tajná. Zmenu zaviedla novela zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú parlament prijal 24. júna.

Mená kandidátov na predsedu Súdnej rady známe neboli. Členovia Súdnej rady tu mohli navrhnúť kandidáta aj tesne pred voľbou.

Sudcovská elita si volí šéfov, pozrite si reportáž:

V zákulisí sa špekulovalo o Jane Bajánkovej, ktorá bola v Sobranciach protikandidátkou Štefana Harabina. Tá nakoniec získala desať hlasov a stala sa tak novou predsedníčkou Súdnej Rady. 

TV JOJ

Po zvolení sa sudcovia presunuli o tri poschodia nižšie, kde si vybrali šéfa Najvyššieho súdu. 

SITA

Súdna rada už vypočula všetkých troch kandidátov - Dušana Hudáka, Danielu Švecovú a Ivana Rumanu. Súdna rada v prvom kole nerozhodla. V druhom však za šéfku Najvyššieho súdu zvolila Danielu Švecovú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy