Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Predsedu Najvyššieho súdu budú voliť v septembri
Zdielať na

Predsedu Najvyššieho súdu budú voliť v septembri

BRATISLAVA / Predsedu najvyššieho súdu budú voliť v poslednom možnom termíne, ktorý pripúšťa zákon. Dosluhujúci predseda súdnej rady Štefan Harabin, ktorému sa v nedeľu končí mandát šéfa najvyššieho súdu, voľbu vyhlásil na 16. septembra.

Po Sobranciach bude Súdna rada voliť šéfa najvyššieho súdu opäť na východe, tentoraz v obci Spišské Hanušovce o 14:00. Predchádzajúca neúspešná voľba bola 19. mája - Harabin teda termín novej voľby stanovil na posledný 120. deň po nej, čo je zákonné maximum.

V Sobranciach nikoho nezvolili

Súdna rada na výjazdovom rokovaní v Sobranciach nezvolila nového predsedu súdu v prvej voľbe, kde sa o tento post uchádzala trojica, v ktorej bol súčasný predseda najvyššieho súdu a súdnej rady Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia najvyššieho súdu Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia najvyššieho súdu Zuzana Ďurišová.

V rovnaký deň bola opakovaná voľba, do ktorej postúpili Harabin a Bajánková, ale nezískali potrebný počet hlasov na zvolenie. Harabin ako predseda rady musel vypísať novú voľbu do 120 dní od opakovanej neúspešnej voľby, v ktorej už nesmú kandidovať neúspešní uchádzači z predchádzajúcej voľby.

Štefan Harabin o sebe povedal, že je najlepší kandidát. Pozrite si dôvod:

Okrem toho však musel splniť zákonnú podmienku, že voľbu vyhlási najneskôr 45 dní pred jej konaním. V novej voľbe Harabin kandidovať nemôže, mohol by ísť až do prípadného tretieho alebo neskoršieho kola volieb. Či tak urobí, v pondelok nepovedal. "Veď to je hypotetická otázka, čo keď bude niekto zvolený, tak o čo sa budem uchádzať?“ hovoril Harabin.

Bez predsedu

Najvyšší súd bude istý čas bez predsedu a povedie ho podpredsedníčka Jarmila Urbancová. Urbancová predpokladá, že súd povedie len organizačne, do zvolenia nového šéfa. "Budem musieť urobiť nejaké opatrenia v rámci rozvrhu, lebo som sa dozvedela, že nám pán prezident nejakých sudcov už odvolal. Bude treba niekoho doplniť,“ uviedla Urbancová s tým, že ešte nevie, koľkých sudcov sa to týka.

Prezident odvoláva sudcov z radov tých, ktorí prekročili hranicu 65 rokov. Urbancová dodala, že aj v obsadzovaní senátov plánuje niečo urobiť, lebo je to nevyhnutné, niektoré nie sú obsadené. "Naše občianskoprávne kolégium je veľmi zaťažené. Robíme, čo sa dá – z iných kolégií sme stiahli asistentov, ktorých sme mohli“ opísala situáciu.

O sto percent viac prípadov

Podľa jej slov pribudlo v roku 2013 o 100 percent viac prípadov, ako rok predtým. Urbancová ešte nerozmýšľala, či by pristúpila na kandidatúru za predsedníčku najvyššieho súdu, ak by ju niekto chcel navrhnúť. "Myslím si, že nie, ale je to veľmi predčasné,“ odpovedala na otázku, či by na návrh kandidovať kývla.

Pre najvyšší súd nebude situácia bez predsedu nová – v minulosti ho z podpredsedníckej stoličky istý čas viedla Daniela Švecová, kým nebol zvolený predseda súdu. Stolička podpredsedu však zostala neobsadená tri roky, až 21. mája 2013 na Kysuciach v Oščadnici súdna rada zvolila Urbancovú.

Predseda trestnoprávneho kolégia

Dosluhujúci predseda Najvyššieho súdu a šéf Súdnej rady Štefan Harabin  nebude po skončení funkčného obdobia v čele najvyššieho súdu len jeho radovým sudcom, ale predsedom trestnoprávneho kolégia. Do tejto funkcie ho v utorok zvolilo 11 zo 16 hlasujúcich sudcov trestného kolégia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy