Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Školstvo dostane menej. Sme proti, odkazujú vláde odborári
Zdielať na

Školstvo dostane menej. Sme proti, odkazujú vláde odborári

BRATISLAVA / S nižším navrhovaným rozpočtom pre školstvo nemôžu školské odbory súhlasiť, uviedol predseda Odborového združenia pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Prvotný návrh rozpočtu, ktorý v piatok zverejnilo ministerstvo financií, odborári momentálne analyzujú.

"Vieme, že je navrhovaný rozpočet na školstvo nižší, samozrejme, s tým nemôžeme súhlasiť," povedal šéf školských odborárov Pavel Ondek.

Dodal, že plánuje rokovania s ministrom školstva aj ministrom financií. Pracovné rokovanie so šéfom rezortu školstva by sa malo uskutočniť začiatkom septembra a s ministrom financií koncom septembra.

"Tento rozpočet berieme ako prvý návrh. Stále odvtedy, čo sme vo funkcii, bol navrhovaný rozpočet nižší, potom, keď sme šli do rokovaní s našimi požiadavkami, tak sa navyšoval," uviedol Ondek.

Dúfa, že do školstva napokon naozaj poputuje v roku 2015 viac peňazí, čo budú odborári od členov vlády požadovať. O konkrétnych sumách, ktoré by žiadali, zatiaľ hovoriť nechcel.

Platy pre učiteľov

Šéf odborárov avizoval aj rokovania o zvyšovaní platov učiteľov. "Budeme rokovať aj o navýšení platov pre pedagogických zamestnancov všetkých typov škôl," dodal.

Aj rezort školstva vníma v piatok zverejnený návrh štátneho rozpočtu ako prvotný, o ktorom sa bude naďalej rokovať. Kľúčovou témou bude najmä zvýšenie platov učiteľov.

V súčasnosti minister školstva Peter Pellegrini hľadá možnosti, ako by mohol učiteľom pridať. Tento rok je totiž špecifický.

Osemdesiat miliónov eur

Aj keby rezort školstva našiel peniaze na zvýšenie platov učiteľov a poslal ich samosprávam, ktoré sú zriaďovateľmi škôl, tie ich pre dlhovú brzdu nemôžu použiť, upozorňuje rezort školstva.

Samosprávy totiž nemôžu mať vyššie výdavky ako v roku 2014. "Ak by som napríklad v roku 2015 poslal samosprávam osemdesiat miliónov eur na zvyšovanie platov učiteľov, nemôžu tieto peniaze použiť, lebo by tým porušili ústavný zákon o dlhovej brzde," hovorí minister.

Ministerstvo školstva by malo v budúcom roku hospodáriť so sumou 1,465 miliardy eur. Táto čiastka je v porovnaní s odhadovaným stavom rozpočtu na tento rok približne o sto miliónov eur nižšia.

Minister školstva avizuje osemsto asistentov školstva, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy