Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
ROK PO. Smrť Šperku s Dobešom stále nevyšetrili
Zdielať na

ROK PO. Smrť Šperku s Dobešom stále nevyšetrili

BRATISLAVA / Brutálna poprava slovenských horolezcov Antona Dobeša a Petra Šperku v Pakistane zrejme nikdy nebude objasnená. Po vyše roku od tragickej udalosti sa v zahraničných médiách dokonca objavili informácie o tom, že vyšetrovanie teroristického útoku sa môže zmeniť "len" na zločin vraždy.

Najhorší teroristický útok spáchaný voči skupine zahraničných turistov. Takto označovali pakistanské úrady krvavú popravu horolezcov. Medzi jedenástimi obeťami boli aj dvaja Slováci. Anton Dobeš a Peter Šperka.

Majú hlavných aktérov

Po roku od krvavého incidentu pakistanskí vyšetrovatelia oznámili, že majú hlavných aktérov popravy horolezeckej výpravy. Dokonca sa už začalo hlavné pojednávanie. "My sme požiadali pakistanskú stranu, aby nás informovala o priebehu vyšetrovania," uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Pakistanské médiá však prichádzajú so šokujúcimi informáciami. Zdroje blízke vyšetrovaniu tvrdia, že medzi zadržanými je skutočne iba jediný muž, ktorý sa na vraždách priamo zúčastnil. "Zadržaných bolo 18 ľudí, no iba piati sú stále vo väzbe. Viaceré zdroje však tvrdia, že iba jeden bol do incidentu zapletený. Ostatní boli prinútení sa priznať," píše sa na portáli www.down.com.

Terorizmus to nebude

O útoku v základnom tábore sa od začiatku hovorilo ako o teroristickom útoku, teraz to také jednoznačné nie je. Pakistanské médiá totiž priniesli vyjadrenie tajného zdroja, podľa ktorého sa v tábore pôvodne vraždiť vôbec nemalo.

Misiou polovojenskej jednotky malo byť zajatie a únos americko-čínskeho turistu. S ním by potom vyjednávali o prepustení dôležitého bojovníka Talibanu zo zajatia. Dnes pakistanské médiá tvrdia, že útok sa odohral tak, že horolezec Chen vybehol zo stanu a bojovým umením, ktoré ovládal, napadol vojaka menom Mujeeb.

"Čo by ste odo mňa čakali? Mal som počkať kým ma zabije? Spanikáril som a začal strieľať," hovorí pakistanský útočník Mujeeb.

Veľa šedých miest

Aj samotní vyšetrovatelia pripúšťajú, že v prípade je veľa šedých miest. A práve to môže Pakistancom vyhovovať. "Sú tam prepletené 4 prípady, aby bol navodený dojem, že všetkých útočníkov pochytali. No v skutočnosti sú na úteku," uviedol pakistanský policajný vyšetrovateľ Bashir Qureshi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy