Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Poisťovna žiada peniaze od nezvestného. Rodina netuší, či žije
Zdielať na

Poisťovna žiada peniaze od nezvestného. Rodina netuší, či žije

NITRA / Rodina z nitrianskeho okresu si viac ako dva roky nevedela poradiť s kurióznym problémom. Vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni dlho nevedeli pochopiť, že nezvestný muž nemôže platiť odvody.

Peter odišiel od svojej matky v roku 2012 a od tej doby ho nikto nevidel. Keď sa dlhšie neozýval, jeho sestra všetko ohlásila na polícii. "My nevieme či žije a čo je s ním," hovorí Petrova sestra Mária.

Rodina sa po čase až od exekútora dozvedela, že muž je evidovaný vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni ako samoplatca. Keďže zmizol je pochopiteľné, že neplatí. "Exekúcie vznikajú z toho, že neplatí do poisťovní," hovorí Mária.

Boja sa, že prídu o dom

Problém je v tom, že muž vlastní čiastku v dome osemdesiatšesťročnej mamy a sestra sa bojí, aby ju o strechu nad hlavou nepripravil exekútor. Časť dlhov preto zaplatila. "Bola som nútená nájsť si brigádu, aby som vedela splácať," dodáva Mária.

Mária išla s dokladom od polície do poisťovne, aby brata odhlásila. "Povedali mi, že ja ho nemôžem odhlásiť, že on sa musí sám. Ale ako môže, keď nevieme, či žije. Neozval sa ani nám ani bratovi," hovorí Mária.

V nitrianskej pobočke poisťovne, žene vraj nevedeli nič iné poradiť. Odhlásiť ho chcela pred rokom a tak dlh stále narastá. Momentálne už ide o dvetisíc eur.

Poisťovňa našla riešenie

Podľa hovorkyne Všeobecnej zdravotnej poisťovne, muža odhlásiť nevedia. Slovenská legislatíva totiž na takéto prípady nemyslí. Poisťovňa ale našla riešenie. "V prípade, ak prinesú do zdravotnej poisťovne doklad o vyhlásení osoby za nezvestnú, zdravotná poisťovňa môže ukončiť kategóriu samoplatiteľa, teda zostane bez platiteľa poistného. A tým sa mu nebude vytvárať pohľadávka," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Ravingerová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy