Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na zoznam dlžníkov Sociálnej poisťovne sa dostávajú aj platiči
Zdielať na

Na zoznam dlžníkov Sociálnej poisťovne sa dostávajú aj platiči

BRATISLAVA/KOŠICE / Plníte si svoje povinnosti a včas platíte odvody do sociálnej poisťovne, ale aj tak ste na zozname neplatičov? Sociálna poisťovňa tvrdí, že je problém na strane bánk. Niektoré z nich chcú meniť systém.

Košický podnikateľ Róbert Meder platí odvody do sociálnej poisťovne každý mesiac a včas. Aj napriek tomu sa však ocitol na zozname neplatičov. A nie je jediný.

"Prišli sme na to tak, že zamestnanec žiadal pôžičku v banke a tam mu povedali, že pracuje v nedôveryhodnej firme, lebo je na zozname neplatičov," tvrdí košický podnikateľ Róbert Meder.

Problém bánk

"Nie je to problém sociálnej poisťovne, je to problém operácií v bankách," uviedol Peter Višváder z komunikačného odboru sociálnej poisťovne.

V januári sa zmenila štruktúra čísel bankových účtov, kde sa zapracoval medzinárodný kód, pomocou ktorého sa v každej krajine identifikuje banka, platba aj osoba, ktorej účet patrí.

Táto zmena dodnes môže spôsobovať technické problémy. "Zo zákona považujeme platbu za uhradenú, keď je odpísaná z účtu. Niektoré banky to ale neuvádzajú a my ju nemôžeme akceptovať. Až keď bude pripísaná na náš účet," dodáva Višváder. 

Stanovisko banky

"V rámci platobného styku na Slovensku platí, že ak klient posiela peniaze do inej banky a potrebuje ich mať v určitý deň pripísané, platobný príkaz musí zdať jeden pracovný deň vopred," uviedla hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

"Aby ľudia nemuseli sociálnej poisťovni dokladovať, kedy platbu uhradili, plánujeme tieto informácie od septembra posielať do sociálnej poisťovne automaticky," tvrdí hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová.

Na zozname neplatičov sa pritom môžete ocitnúť veľmi ľahko. Ak ale chcete, aby vaše meno zo zoznamu zmizlo, musíte si počkať na aktualizáciu. Tá sa uskutočňuje štyrikrát do mesiaca.

Pri osobnej návšteve s výpisom účtu dlžníka vymažú manuálne. Kým sa tak stane, môže status neplatiča narobiť problémy zamestnávateľovi aj zamestnancovi. "Poistné sa považuje za zaplatené včas, ak prevodca uviedol za deň prevodu posledný deň splatnosti poistného a sociálna poisťovňa nie je oprávnená evidovať takéhoto platcu, ako neplatiča," uviedla advokátka Mária Sokolová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy