Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sľuby sa sľubujú... taký je polčas zdravotníctva
Zdielať na

Sľuby sa sľubujú... taký je polčas zdravotníctva

BRATISLAVA / Polčas vládnutia má za sebou aj jediná ženská zástupkyňa v slovenskej vláde, ministerka Zuzana Zvolenská. Podľa odborníkov si však pochvalu nezaslúži. Ani dva roky jej údajne nestačili na to, aby priniesla aspoň nejaké zmeny alebo reformy.

Čo sľúbili, nesplnili

"Splnili len to, kde sa zaviazali, že nič neurobia. Povedali, že netransformujeme nemocnice, netransformovali ich. Horšie je to ale so sľubmi, kde povedali, že niečo urobia," uviedol Tomáš Szalay, analytik Health Policy Institute.

Analytik hodnotí dva roky v rezorte a hovorí, že sa takmer nič z programového vyhlásenia vlády nesplnilo. Nie je ani šanca, aby sa to za zvyšné dva roky dohnalo.

Sľuby a sľuby

Hoci sa ministerstvo oháňa siahodlhým zoznamom, kritici tvrdia, že neurobilo nič z toho, čo si zaumienilo v programovom vyhlásení vlády. "Sľúbili, že ehealth bude do roku 2016," konštatuje Szalay. "Projekt ehealth sme museli pozastaviť," obhajuje ministerstvo Martina Šoltésová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky.

"Sľúbili, že bude jedna poisťovňa, no nevyzerá to tak," vyčíta Szalay. "Poisťovňa je legislatívne pripravená, čakáme už len na financie," konštatuje Šoltésová. "Projekt jednej zdravotnej poisťovne vôbec nie je mŕtvy," pridáva sa premiér Robert Fico.

"Ministerke sa podarilo udržiavať relatívny pokoj v rezorte. Zatiaľ je to pre celú vládu zanedbateľné," pokračuje vo výčitkách Szalay.

Znížili dlh, stúpli príjmy

Ministerstvo sa prezentuje aj tým, že chce začať s dostavbou nemocnice Rázsochy. Tiež sa im podarilo stiahnuť štátny dlh nemocníc, ale hrubé mzdy lekárov stúpli o 24 percent.

"Zdravotníctvo nikdy nebolo v horšom stave ako je dnes. Ministerka má mimoriadne slabý hlas vo vláde," vyčíta Ivan Uhliarik, bývalý minister zdravotníctva.

Nikto sa nebude meniť

Výsledky ministerstva zdravotníctva nie sú dôvodom na jej odvolanie. Sám premiér vylúčil akúkoľvek prestavbu vlády a utíšil tým kuloárne reči, že by Zuzanu Zvolenskú nahradil súčasný primátor Košíc Richard Raši. "Členovia vlády majú moju plnú podporu. Nebudem podporovať žiadne fámy," uviedol premiér.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy