Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Až 328 reštaurácií nesplnilo hygienické podmienky!
Zdielať na

Až 328 reštaurácií nesplnilo hygienické podmienky!

BRATISLAVA / Dať si v reštaurácii denné menu, je pre mnohých dnes už bežná činnosť dňa. Preto si hygienici posvietili na podniky, ktoré obedové menu denne ponúkajú. Výsledky sú však hrozné. Kde je to najhoršie?

Hygienici si posvietili na podniky

Hygienici navštívili niekoľko stoviek podnikov, ktoré bežne ponúkajú zákazníkom obedové menu. Po kontrole bol však zoznam nedostatkov nekonečne dlhý. Suroviny po dátume spotreby, hotové jedlá skladované priamo na podlahe, rozmrazovanie mäsa vo vode, zmrazovanie halušiek, knedlí, či hotových jedál, tým zoznam ani z ďaleka nekončil!

"Špinavé steny, opadaná omietka, hygiena obsluhy slabá, nie je to o nič lepšie ako v ázijských reštauráciách," priznala zástupkyňa Hlavného hygienika Slovenskej republiky Iveta Trusková.

328 reštaurácii nesplnilo podmienky

Kontrolóri si posvietili celkom na 797 reštaurácii naprieč Slovenskom a neuveriteľných 328 z nich nesplnilo hygienické podmienky.

Najúspešnejšie kontrolou prešiel Košický kraj, za ním nasleduje Nitriansky kraj. Horšie skončil Bratislavský kraj, kde až polovica reštaurácii nesplnila podmienky, a najhoršie dopadol Trnavský kraj, kde až 63 percent podnikov sklamalo hygienikov.

Detaily sú rozhodujúce

Aj detaily ako čistý príbor, či tanier môže prezradiť o podniku veľa. Hlavne o tom, ako to vyzerá v kuchyni. Našťastie sa ešte stále nájdu podniky, ktoré si dajú záležať na svojom mene a na zákazníkoch. "My robíme domáce knedle, ale aj buchty. Nič nie je mrazené, ale čerstvé," priznal Miro Kukula, kuchár reštaurácie, ktorá v kontrole obstála.

Hoci ide len o denné menu, mnohí z nás si vyberajú podniky nie podľa kvality, ale iných kritérií. "Reštauráciu si vyberiem podľa toho, ako blízko či ďaleko to mám," priznali viacerí opýtaní.

Hygienikov zaujímalo aj zloženie jedál

Okrem interiéru, obsluhy a podmienok v kuchyni zaujímalo hygienikov aj zloženie jedál. Kontrola však odhalila, že obedové menu majú vysoký obsah tukov, dvojnásobne viac kalórií ako je vhodné a jedlo je väčšinou presolené.

"Príjem z obedového menu presahoval príjem na dva dni," upresnila zástupkyňa. Chodiť teda denne to tej istej reštaurácie na obed, môže byť pre vaše telo nebezpečné, keďže v jednom obede príjmete dvojnásobnú dávku soli. "Vysoké množstvo soli v jedle môže mať dopad na kardio-vaskulárne ochorenia a ďalšie neprenosné onkologické ochorenia, ktoré často súvisia s nezdravou výživou," upresnila zástupkyňa.

Podniky zaplatili mastné pokuty

Podniky, ktoré nešetria množstvom soli, respektívne nesplnili iné hygienické kritéria, neobišli bez trestu. Až 7 prevádzok hygienici dočasne zatvorili a padali aj vysoké pokuty.

"Narátaná suma je viac ako 46 tisíc eur," uzavrela Eva Jóžeffiová z odboru hygieny výživy Úradu pre verejné zdravotníctvo Slovenskej republiky.

Súvisiace články