Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Petra a jeho manželku niekto poistil, poisťovňa žiada peniaze
Zdielať na

Petra a jeho manželku niekto poistil, poisťovňa žiada peniaze

MICHALOVCE / Petra z Michaloviec aj s manželkou niekto bez ich vedomia prihlásil do zdravotnej poisťovne. Tá od nich žiada platbu.

Peter z Michaloviec už niekoľko rokov žije vo Veľkej Británii. Nedávno prišiel na návštevu na Slovensko. Namiesto príjemných chvíľ v rodnom meste, sa musel zaoberať upomienkou zo zdravotnej poisťovne.

Kontaktoval poisťovňu, lebo chcel zistiť, ako môžu byť dlžníkmi, keď neboli vedome jej poistencami. Oznámili mu, že informácie k poistke poskytla blízka osoba, ktorú tým on sám poveril.

Sfalšované zmluvy

"Nie je to pravda. Nikdy som s tým nesúhlasil. Veď som v tom čase ani nebol na Slovensku. Manželka už dostala aj výzvu od exekútora. Nevieme ako ďalej. Ako im mám dokázať, že si niekto zobral províziu za naše poistenie?" pýta sa Peter a obrátil sa na Právnu televíznu poradňu.

Podobných zmlúv, na ktorých je sfalšovaný podpis majú aj poskytovatelia telekomunikačných služieb a dodávatelia energií. Za každého človeka dostanú províziu a tak niektorí "obchodníci" falšujú podpisy.

Bez súhlasu je zmluva neplatná

"V takomto prípade zákon jednoznačne stojí na strane konkrétnej fyzickej osoby, o ktorej práva sa jedná. Ak ona sama ten právny úkon, napríklad prihlášku do zdravotnej poisťovne, nepodpísala. Dá sa to preukázať grafologickým posudkom," uviedla advokátka Bronislava Pavelková. 

Ak nikomu nedali súhlas na ich zastúpenie, zmluva je neplatná a nemôže ich zaväzovať. "Buď to podpísal sám a jeho totožnosť bola overená napríklad občianskym preukazom alebo to podpísal za neho niekto, kto má platne určenú plnú moc," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy