Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V Zboji našli nezvyčajné zviera, šakal k nám prišiel z Afriky
Zdielať na

V Zboji našli nezvyčajné zviera, šakal k nám prišiel z Afriky

ZBOJ / Poľovníci zo Zboja (okres Snina) narazili v lese na poriadnu záhadu. Pes im vyňuchal čosi, čo pripomínalo sčasti líšku, sčasti vlka. Odborníci zistili, že je to šakal, ktorý sa v našich končinách obyčajne nevyskytuje. Prišiel k nám až zo severnej Afriky.

Nezvyčajne dlhé nohy, krátky chvost, spredu vyzerá ako líška, zozadu zasa pripomína vlka. Aj takto by sa dal popísať šakal zlatý. Táto šelma sa pritom bežne vyskytuje úplne inde.

Neškodný ako líška

"Je to zviera, ono nepozná hranice. Prešlo dlhú cestu zo severnej Afriky," informuje starosta obce Ladoslav Ladomirjak. "Nie je to bežný výskyt na území Slovenska. Je neškodný, tak isto ako líška," myslí si Martina Vlasáková z NP Poloniny.

Ide o prvého šakala na území Národného parku Poloniny. A má tu vážnu konkurenciu. "Traduje sa, že kde je vlk, tam by šakal nemal byť, sú to veľkí konkurenti," dodáva starosta.

Premnoženie na Balkáne

Výskyt šakala zlatého je u nás síce raritou, no odborníčka si myslí, že čím ďalej, tým viac sa k nám bude približovať. "Pravdepodobne sa premnožil na Balkáne a postupuje ďalej do Rumunska, do Maďarska. Ďalšou pravdepodobnou príčinou príchodu, sú klimatické zmeny," tvrdí Vlasáková.

Ak na šakala natrafíte v lese, nemusíte pred ním utekať. Ide o plaché zviera, ktoré sa človeka bojí a vo svojom jedálničku má aj tak najradšej zajace.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy