Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Viac úmrtí v lete. Sú za ne zodpovední absolventi, tvrdia vedci
Zdielať na

Viac úmrtí v lete. Sú za ne zodpovední absolventi, tvrdia vedci

BRATISLAVA / V lete zomiera v nemocniciach viac ľudí, ako v iných ročných obdobiach. V USA to nazývajú "júlový efekt", vo Veľkej Británii "augustová smrtiaca sezóna". Podľa štúdií sú za zvýšený počet úmrtí zodpovední čerství absolventi lekárskych univerzít bez skúseností.

Prvá štúdia bola publikovaná v roku 2006. Dvadsaťročné pozorovanie vtedy prinieslo naozaj šokujúci záver.

V nemocniciach, do ktorých nastúpili čerství absolventi lekárskych univerzít, bola úmrtnosť až o desať percent vyššia, ako v tých, kde ordinovali iba lekári  s dlhoročnou praxou. K rovnakému záveru neskôr dospeli aj odborníci z Veľkej Británie a mnohí ďalší.

Letný efekt úmrtnosti

Tragické štatistiky nazvali júlový efekt v USA, v Európe augustová smrtiaca sezóna. "Žiaden takýto letný efekt nezaznamenávame a tie informácie považujeme za vyvolávanie paniky," uviedla hovorkyňa univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská.

Príprava absolventov lekárskej fakulty na skutočnú medicínsku prax trvá na Slovensku v priemere až päť rokov. "Aj keď absolvent nastúpi do práce, tri mesiace vôbec nemôže slúžiť a potom nasledujúce roky slúži len pod vedením minimálne dvoch skúsených lekárov," hovorí absolvent medicíny.

"Nemôže sám vykonávať veľké chirurgické zákroky a vždy má za sebou oporu skúseného atestovaného lekára, s ktorým sa môže poradiť, ktorý mu môže pomôcť v diagnostike a následne v ošetrovaní pacienta," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva martina Šoltésová.

Počet pacientov rastie

Je pravda, že aj v slovenských nemocniciach v letných mesiacoch počet pacientov rastie. Dôvodom sú časté úrazy, alebo kolapsy z tepla. Rany po operáciách sa navyše v takomto horúcom počasí hoja dlhšie a komplikovanejšie, čím sa čas hospitalizácie môže predĺžiť.

Vyšší počet úmrtí však v tomto období nemocnice nezaznamenali. Štúdie, ktoré publikovali zahraniční odborníci pre naše nemocnice a zdravotnícke zariadenia neplatia. Návštevu lekára preto nemusíte odkladať ani o týždeň neskôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy