Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Stali ste sa obeťou útoku v zahraničí? Takto postupujte
Zdielať na

Stali ste sa obeťou útoku v zahraničí? Takto postupujte

BRATISLAVA / Českú turistku, ktorú na dovolenke v Chorvátsku znásilnil pastier, už pustili z nemocnice. Chorvátskeho pastiera, ktorý ju prenasledoval na aute, teraz čaká súd. Do podobnej krízovej situácie by sa mohol dostať ktorýkoľvek dovolenkár.

Chorvátsko, Turecko, Grécko, či Bulharsko. Krajiny kde najviac Slovákov trávi svoje dovolenky. Niekedy sa však môže dovolenka premeniť na poriadne peklo aj na miestach, kde by ste to vôbec nečakali.

Cestovné kancelárie preto prostredníctvom svojich delegátov radia. Konfliktom s miestnou kultúrou treba v prvom rade predchádzať. "V arabských krajinách určite odporúčame ženám aby sa nesprávali vyzývavo, aby sa obliekali skôr tak, že viac zakryto, ako menej," hovorí riaditeľka cestovnej kancelárie Satur Eleonóra Fedorová.

Rozruch

Vo všeobecnosti platí, že v dovolenkových rezortoch sa môžeme cítiť bezpečne. Aj v tých najbezpečnejších sa však môže cudzinec stať obeťou. Či už prepadu lupičov, bitkárov, alebo ako aj v poslednom prípade sexuálnych deviantov.

Odborníčka v takomto prípade radí jednoznačne vyvolať okolo seba obrovský rozruch. "Aby sa okolo zbehli ľudia, lebo to spravidla násilníka odradí," tvrdí sexuologička Danica Caisová.

Ak by sa to však stalo na odľahlom mieste, podľa odborníčky je dobré vyjednávať. Čo však v cudzine môže byť jazykový problém. Podľa odborníčky môžu pomôcť slová, ako "poď, bývam neďaleko." Ak násilník súhlasí, rozruch sa dá vyvolať v oblasti, kde už budú nejakí ľudia.

Polícia, lekár, zastupiteľský úrad

Napriek okamžitej reakcii však môže dôjsť aj k najhoršiemu a dovolenkár sa stane obeťou jedného alebo celej skupiny násilníkov. Vtedy je podľa odporúčaní vhodné postupovať, tak, ako by sa to stalo na Slovensku.

"Kontaktovať v prvom rade políciu, následne v prípade, že je potrebné lekárske ošetrenie kontaktovať lekára, a potom má tú možnosť, nie povinnosť, kontaktovať zastupiteľský úrad," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Najdôležitejšie kontakty na zastupiteľstvá v zahraničí má pritom každý vo svojom mobile. Stačí že sa prihlásite do roamingovej siete. Takúto SMS naša diplomacia odporúča uložiť si. 

Ak sa predsa len v cudzine sami vyberiete na neznáme miesta, je tu ešte jedna malá rada. Mali by ste mať pri sebe prinajmenšom paralizačný sprej, ktorý zabezpečí cenné sekundy na útek.

Súvisiace články