Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ministerstvo chce novú legislatívu, ochranári sú proti
Zdielať na

Ministerstvo chce novú legislatívu, ochranári sú proti

BRATISLAVA / Chránené medvede ohrozujú ľudí v slovenských lesoch. Tvrdia to poľovníci s tým, že sa už dávno premnožili. Odvolávajú sa pritom na prípady napadnutí človeka. Navrhujú zjednodušiť legislatívu, ktorá by umožňovala jednoduchšiu možnosť lovu. O tom však ochranári nechcú ani len počuť.

Situácia s medveďmi sa u nás dostala do začarovaného kruhu. Úrady oficiálne tvrdia, že sú premnožené. "V súčasnosti máme asi dvetisíc kusov medveďov a normovaný stav pre Slovensko je šesťsto," tvrdí minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Námietky ochranárov

Zoologické záhrady medvede neprijímajú. Poľovníci by ich chceli strieľať, no aktivisti im v tom chcú za každú cenu zabrániť. "Problémy konfliktov medveď a človek určite treba riešiť. Ale nie strieľaním medveďov paušálne, pretože to nie je riešenie toho problému," myslí si Juraj Lukáč z lesoochranárskeho združenia VLK.

Povolenie na odstrel medveďa vydáva ministerstvo životného prostredia. V súčasnosti evidujú tridsaťpäť žiadostí. Poľovníci však tvrdia, že aj napriek vydanému súhlasu medveďa uloviť nestihnú, pre námietky ochranárov. "Ja sa niekedy aj pýtam, že koho zastupujú títo ochranári, či zastupujú len záujmy seba, alebo záujem spoločnosti," hovorí minister životného prostredia Peter Žiga. 

"Riešiť to tak, že odstrelíme 10, 20, 30 percent populácie len tak náhodne? To nie je riešením problému. A prax to ukazuje. Medvede sa strieľajú desiatky rokov a konflikty sú stále," dodáva Lukáč.

Od gyneklológa po elektrikára

Poľovníci by preto chceli zmenu legislatívy. Prípadne, aby kompetencia vydávania povolení prešla z rezortu životného prostredia na ministerstvo pôdohospodárstva.

"Aby poľovníci a lesníci rozhodovali o tom, ako ho plánovito loviť a chovať. A nie, aby od gynekológa po elektrikára všetci rozhodovali o týchto veciach," tvrdí poľovný hospodár z Čierneho Balogu Jaroslav Kubár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy