Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kiska odvolal troch členov súdnej rady
Zdielať na

Kiska odvolal troch členov súdnej rady

BRATISLAVA / Andrej Kiska dodržal sľub a vymenil členov súdnej rady. Nový prezident vyžaduje, aby boli noví členovia nezávislí. Súdnictvo totiž podľa neho patrí k najväčším problémom Slovenska a je príčinou nedôvery občanov v štát.

Nový prezident Andrej Kiska odvolal zo súdnej rady troch členov, ktorých tam nominoval jeho predchodca Ivan Gašparovič.

V súdnej rade končí Eduard Bárány, Gabriela Šimonová a Mária Bujňáková. Kiska ich nahradil trojicou Ján Klučka, Jozef Vozár a Elena Berthotyová.

Bárány sám abdikoval už v pondelok.  "Nerád by som bol akýmkoľvek spôsobom ako nominant prezidenta spájaný s pánom prezidentom Kiskom. Bolo by mi to veľmi nepríjemné," povedal Bárány po abdikácii.

Pripustil však, že jeho rozhodnutie vzdať sa členstva v súdnej rade súvisí s tým, že Andrej Kiska bol v nedeľu inaugurovaný za prezidenta. "Veľmi nerád by som bol na poste, ktorý má zastávať jeho nominant," dodal Bárány.

Prezident Kiska odvolal členov súdnej rady, pozrite si reportáž:

Dodržal sľub

"Už pred voľbami som avizoval, že právo prezidenta menovať členov súdnej rady využijem a do súdnej rady menujem nových členov, o ktorých budem presvedčený, že svoju doterajšiu kvalifikáciu a skúsenosť, postoje a názory, ale aj rešpekt, ktorý požívajú, že to všetko v súdnej rade zúročia aktívne. V záujme lepšej dôveryhodnejšej budúcnosti našej justície," povedal Kiska na svojej prvej tlačovej besede na pôde Prezidentského paláca.

Podľa jeho slov majú noví členovia rady svoje danosti zúročiť už pri najbližšej dôležitej úlohe súdnej rady – voľbe nového predsedu alebo predsedníčky najvyššieho súdu.

Pri výbere nových členov súdnej rady sa prezident radil s ľuďmi z justície, konzultoval to aj s predstaviteľmi mimovládnych organizácií.

Ján Klučka bol sudcom ústavného súdu, sudca súdneho dvora Európskej únie, riaditeľ a profesor Ústavu európskeho práva a oddelenia medzinárodného práva Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Jozef Vozár je vedecký pracovník Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied, autor mnohých citovaných publikácií, ktorý už v súdnej rade pôsobil.

Elena Berthotyová je sudkyňou najvyššieho súdu.

"Súdnictvo by malo dostať na čelo najvyššieho súdu pevnú morálnu autoritu, ktorej profesionálna výbava by mala byť samozrejmým predpokladom," povedal prezident. Nových členov súdnej rady požiadal, aby boli aktívni a konštruktívni a pomohli zvoliť predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky už v najbližšom kole.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy