Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kontroverzný Ďuračka pred Európskym súdom neuspel
Zdielať na

Kontroverzný Ďuračka pred Európskym súdom neuspel

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Bývalý poslanec Peter Ďuračka sa sťažoval, že od 30. októbra 2008 do 3. novembra 2008 bol väznený bez akéhokoľvek relevantného právneho dôvodu.

Ešte v roku 1999 sa vtedajší poslanec parlamentu preslávil svojím výrokom, ktorý adresoval bratislavským policajtom. Keď ho hliadka zastavila, pretože mu chcela dať fúkať, zareagoval nemiestne. "Môžete mi fajčiť môj ctený poslanecký k...t," počastoval mužov zákona. Mal síce imunitu, ale dlho sa z nej netešil, pretože vládna strana SDK sa ho rýchlo zbavila.

Tri roky za útok na policajta

Útok na verejného činiteľa, za ktorý si mal exposlanec odsedieť tri roky vo väzení, sa stal večer 8. augusta 2004. Policajná hliadka chcela zastaviť vozidlo bývalého poslanca, ktorý však na znamenie nereagoval. Vodič po krátkej naháňačke zabočil do dvora rodinného domu, kde sa snažil ukryť. Bývalý poslanec sa správal k policajtom vulgárne a nadával im.

Auto chcel zaparkovať do garáže, ale pred terénne vozidlo sa postavil jeden z policajtov. Keď videl, že Ďuračka nebrzdí, odskočil spred auta, ale utrpel zranenia. Exposlanec tento scenár odmietal a tvrdil, že vozidlo šoférovala jeho manželka a keď prišla do dvora domu, pomáhal jej zaparkovať do garáže.

Utiekol na psychiatriu

V roku 2008 poslal súd Ďuračku za daňové podvody na osem rokov do väzenia. Udelil mu tiež trest milión korún (33 193 eur). Pri podvodoch sa obohatil o viac ako osem a pol milióna korún (viac ako 282 tisíc eur), ktoré mu vyplatil daňový úrad. Súd mu z minulosti ponechal aj šesťročný zákaz šoférovať akékoľvek motorové vozidlo. V tom čase bol totiž exposlanec už odsúdený na tri roky väzenia za útok na verejného činiteľa. Krajský súd mu preto udelil súhrnný trest.

O rok na to Najvyšší súd znížil udelený trest o tri roky, ale peňažný trest mu zostal. Odsúdený Ďuračka sa ale pred výkonom trestu skryl v michalovskej psychiatrickej liečebni. Vraj mal depresie a samovraždené myšlienky, preto sa ho rozhodli hospitalizovať. Pár dní nato ho ale eskortovali do väzenia, kde si odpykal svoj trest. V máji 2010 ho súd podmienečne prepustil na slobodu. 

Súvisiace články