Jasno
18°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Fica, Hrušovského a Freša vnímajú ľudia ako osobnosti strán
Zdielať na

Fica, Hrušovského a Freša vnímajú ľudia ako osobnosti strán

BRATISLAVA / Robert Fico, Pavol Hrušovský, Pavol Frešo, Béla Bugár či Richard Sulík sú vnímaní ako najvýraznejšie osobnosti v svojich stranách.

Za najvýraznejšiu osobnosť KDH považujú respondenti bývalého predsedu hnutia Pavla Hrušovského. Nasledoval ho šéf hnutia Ján Figeľ, tretí bol Pavol Abrhan.

Tab. č. 1.: Ktorých politikov vnímate ako najvýraznejšie osobnosti v KDH?

Pavol Hrušovský expredseda34,2  %
Ján Figeľpredseda30,2 %
Pavol Abrhanposlanec10,4 %

Zdroj: SITA

Vo vládnej strane Smer-SD je podľa prieskumu najvýraznejšou osobnosťou premiér Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák obsadil druhú priečku. Šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka považuje za výraznú osobnosť strany 11,9 percenta.

Tab. č. 2.: Ktorých politikov vnímate ako najvýraznejšie osobnosti v Smer-SD?

Robert Ficopremiér73,4 %
Robert Kaliňákminister vnútra32,9 %
Miroslav Lajčákminister zahraničných vecí11,9 %
Pavol Paškapredseda NR SR5 %
Peter Kažimírminister financií3,1 %
Dušan Čaplovičminister školstva2,5 %
Ján Počiatekminister dopravy1,9 %

Zdroj: SITA

V strane SDKÚ-DS je najvýraznejšie vnímaný jej predseda Pavol Frešo. Nasledujú Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. Prieskum sa robil ešte pred oznámením Dzurindu a Mikloša, že v strane končia.

Tab. č. 3.: Ktorých politikov vnímate ako najvýraznejšie osobnosti v SDKÚ-DS?

Pavol Frešopredseda27 %
Mikuláš Dzurindaexpremiér 20,5 %
Ivan Mikloš8,2 %

Zdroj: SITA

Lídra Mosta-Híd Bélu Bugára vníma ako výraznú osobnosť strany 77,1 percenta opýtaných. Viac ako polovica respondentov označila za najvýraznejšiu osobnosť v strane Sloboda a Solidarita jej predsedu Richarda Sulíka.

V hnutí NOVA je takou osobnosťou podľa prieskumu poslanec Daniel Lipšic. Približne rovnaké percentá nameral prieskum aj lídrovi Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igorovi Matovičovi a zakladateľovi strany Sieť Radoslavovi Procházkovi.

Údaje vyplývajú z telefonického prieskumu agentúry Polis Slovakia, ktorý robil od 26. mája do 2. júna na vzorke 1 603 respondentov starších ako 18 rokov. V prieskume testovali aj vnímanie osobností parlamentných strán a strán, ktoré majú v národnej rade personálne zastúpenie. Ľudí sa pýtali, ktorých politikov vnímajú ako najvýraznejšie osobnosti v danej strane, pričom respondenti mohli uviesť viac mien.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy