Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Procházkova Sieť naďalej stúpa, neohrozí ju ani Matovič
Zdielať na

Procházkova Sieť naďalej stúpa, neohrozí ju ani Matovič

BRATISLAVA / Procházkova strana Sieť sa aj v ďalšom prieskume umiestnila vysoko. Agentúra Polis Slovakia jej namerala 15,4 percenta. Podľa politológa Pavla Marchevského bude tento trend pokračovať aj v budúcnosti.

Na čele prieskumu je Smer-SD, ktorý si v porovnaní s aprílom pohoršil. Ako tretia strana by sa do parlamentu dostalo KDH a po ňom nasleduje Most-Híd.

Preskupovanie síl

"Z týchto čísel vychádza dosť vážna vec, a to fakt, že na slovenskej scéne dochádza k preskupovaniu politických strán," povedal pre noviny.sk politológ Pavol Marchevský.

"Ide o tretí prieskum po tom, čo bol hlásený vznik novej strany Sieť. Naznačil, že subjekt bude reálnou protiváhou Roberta Fica," pokračuje politológ. "Táto strana by mohla byť v roku 2016 práve tou, o ktorej sa dlhší čas hovorí,ktorá by mohla ukončiť atomizáciu stredopravého priestoru."

Kauza Matovič verzus Procházka vznikla po skúmaní záujmu voličov. "Nemyslím si, že by výrazne ovplyvnila výsledky ďalšieho prieskumu," dodáva Marchevský pre portál noviny.sk.

SDKÚ mimo parlamentu

Pred bránami NR by podľa prieskumu zostali strany SDKÚ-DS so ziskom 4,7 percenta, Sloboda a Solidarita (SaS) so 4,3 percenta, SNS s 3,9 percenta, NOVA, ktorú by podporilo 3,4 percenta opýtaných, Ľudová strana - Naše Slovensko so ziskom dve percentá a Komunistická strana Slovenska s jedným percentom hlasov.

Volilo by 58 percent

Telefonický prieskum urobila Agentúra od 26. mája do 2. júna na vzorke 1 603 respondentov starších ako 18 rokov v celej republike. Respondentom položili otázku: Ak by boli parlamentné voľby tento víkend, ktorú stranu alebo hnutie by ste volili?

Na voľbách by sa zúčastnilo 58 percent opýtaných, nerozhodnutých bolo 16 percent a voliť by nešlo 26 percent.

StranaPercentá
Smer-SD36,4
Sieť15,4
KDH8,1
Most-Híd7,6
Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti6,2
SMK5,7
SDKÚ-DS4,7
Sloboda a solidarita4,3
SNS3,9
NOVA3,4
Ľudová strana - Naše Slovensko2
Komunistická strana Slovenska1
Iná strana alebo hnutie1,3

Zdroj: agentúra Polis Slovakia

Súvisiace články

Najčítanejšie správy