Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
PRIESKUM. Smer-SD by získal 41,5 % ale aj 27,7 % hlasov!
Zdielať na

PRIESKUM. Smer-SD by získal 41,5 % ale aj 27,7 % hlasov!

BRATISLAVA / Ak by sa parlamentné voľby konali začiatkom tohto týždňa, do národnej rady by sa dostala len strana Smer-SD, novovznikajúca strana Radoslava Procházku a KDH.

Smer-SD by získal 27,7 %

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky spoločnosti eCall Slovakia pre agentúru SITA, ktorý bol zameraný na vnímanie aktuálnej politickej situácie v republike po prezidentských voľbách.

Smer-SD by získal 27,7 percenta hlasov respondentov, ktorí sú rozhodnutí voliť. Budúcu stranu alebo hnutie Radoslava Procházku by volilo 15,4 percenta opýtaných a v parlamente by sedeli aj poslanci za KDH so ziskom 5,1 percenta hlasov. "Prieskum ukazuje momentálnu náladu v spoločnosti a dáva jasné zrkadlo politikom a politickým stranám," hovorí šéf spoločnosti eCall Ľuboš Pajerský.

Pokles Smeru

Údaje zbierali v pondelok 31. marca a v utorok 1. apríla, vzorku tvorilo 1 503 respondentov selektovaných podľa štatistických demografických údajov, ako sú vek, pohlavie a kraj. "Pokles preferencií vládnucej strany Smer-SD na aktuálnych 28 percent nesúvisí zrejme iba s priebehom a výsledkom prezidentských volieb, ale aj s celkovou nespokojnosťou časti ich voličov s ich vládnutím a nenaplnenými očakávaniami doterajšej vlády," konštatuje Pajerský.

Do prieskumu zaradili aj avizovanú stranu Radoslava Procházku. Výrazný záujem o jeho stranu je podľa Pajerského možné chápať jeho presvedčivou prezidentskou kampaňou, v ktorej priniesol nové prvky do našej politickej scény. "Čas ukáže, či Procházka využije možnosť byť novým ,esom´ a lídrom pravice na našej politickej scéne, ktorá dnes prežíva jednak eufóriu z porazenia premiéra a vládnucej strany v prezidentských voľbách, na druhej strane sa prejavuje absolútna nedôvera občanov v opozičnú politiku tradičných stredo-pravých strán," tvrdí Pajerský.

Stranu Most-Híd by podľa prieskumu podporilo 3,4 percenta respondentov, SNS by dostala 3,3 percenta, SaS označilo 2,5 percenta ľudí, OĽaNO 1,5 percenta, SMK 1,3 percenta, SDKÚ-DS 1,1 percenta, NOVA získala 0,8 percenta, Ľudová strana Naše Slovensko 0,6 percenta a ďalšie strany 0,3 percenta.

Generačnú výmenu chce 77 percent voličov

Na voľbách by sa podľa tohto prieskumu zúčastnila polovica voličov. Voliť by neprišlo 13 percent a 37 percent voličov nevie, či by išli voliť, respektíve nevie, komu by odovzdalo svoj hlas. "Prejavuje sa tu trend celkovej nedôvery voličov v politiku a politické strany ako také. Do tejto skupiny patria voliči Smeru-SD, ako aj voliči tradičných stredo-pravých strán, ktorých ich ,materské strany´ z rôznych príčin sklamali a momentálne nevidia v nich svoju budúcnosť," uviedol Pajerský. V prieskume vyslovilo súhlas s potrebou generačnej výmeny politikov 77 percent respondentov.

Spoločnosť eCall zverejnila tri dni pred prvým kolom prezidentských volieb prieskum, ktorý sa výsledkami najviac priblížil k skutočným výsledkom prvého kola.

Strana alebo hnutie Zisk v percentách
Smer-SD27,7 %
Hnutie/strana Radoslava Procházku15,4 %
KDH5,1 %
Most-Híd3,4 %
SNS3,3 %
SaS2,5 %
OĽaNO1,5 %
SMK1,3 %
SDKÚ-DS1,1 %
NOVA0,8 %
ĽSNS0,6 %
Iné strany 0,3 %

Zdroj: SITA

Polis Slovakia: Smer-SD získala 41,5 %

Ak by sa parlamentné voľby konali uplynulý víkend, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 41,5 percenta hlasov a obsadila by v Národnej rade SR 78 kresiel. Nasledovalo by KDH s podporou 9,2 percenta a 17 mandátmi, rovnaký počet kresiel v parlamente by získalo aj OĽaNO, ktorému by svoj hlas odovzdalo 9 percent voličov.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA, ktorý agentúra robila v dňoch od 22. do 28. marca, teda medzi prvým a druhým kolom prezidentských volieb.

Ako štvrtá by skončila strana Most-Híd, ktorá by získala 7,7 percenta hlasov a 15 mandátov v parlamente, nasleduje SMK so ziskom 6,5 percenta a 12 mandátmi. Brány parlamentu by prekročila aj strana SDKÚ-DS s 5,8 percenta a 11 kreslami.

SaS mimo parlamentu

Do národnej rady by sa nedostala strana SaS, ktorej by hlas odovzdalo 4,8 percenta voličov ani NOVA či SNS, ktoré by zhodne získali 3,7 percenta. Strana ĽSNS by podľa prieskumu získala 3 percentá hlasov a KSS 2,1 percenta. Iné strany či hnutia by si rozdelili 3 percentá voličských hlasov.

V poslednom prieskume agentúry Focus získal Smer-SD 38,1 % hlasov, KDH 9,2 a OĽaNO 8,0 %.

Agentúra Polis Slovakia vykonala telefonický prieskum na vzorke 1 521 respondentov starších ako 18 rokov. Respondentov sa pýtali: Ak by boli parlamentné voľby tento víkend, ktorú stranu alebo hnutie by ste volili? Preferencie politických strán sú vyrátané z 55-percentnej účasti. Nerozhodnutých bolo 28 percent respondentov, voliť by nešlo 17 percent oslovených.

Politická stranaZisk v percentách Mandáty
Smer-SD41,578
KDH9,217
OĽaNO9,017
Most-Híd7,715
SMK6,512
SDKÚ-DS5,811
SaS4,8
NOVA3,7
SNS3,7
ĽSNS3,0
KSS2,1
Iná strana alebo hnutie3,0

Zdroj: SITA, Polis

Najdôveryhodnejší politik? Fico...

Z prieskumu, ktorý urobila vo februári agentúra MVK vyplýva, že najdôveryhodnejším politikom u nás je premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico. Tesne za ním sa umiestnil minister vnútra Róbert Kaliňák (Smer-SD) a predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Avšak na druhej strane sa Robert Fico umiestnil na prvom mieste aj ako politik, ktorý spôsobuje vážne problémy a najviac kazia úroveň politiky na Slovensku. VIAC TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy