Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pred cestou do zahraničia sa zaregistrujte, radí ministerstvo
Zdielať na

Pred cestou do zahraničia sa zaregistrujte, radí ministerstvo

BRATISLAVA / Letná turistická sezóna sa začína naplno rozbiehať. K dovolenkám patria nielen príjemné chvíle a oddych, ale aj rôzne problematické situácie. Ministerstvo zahraničných vecí preto pripravilo niekoľko rád pre turistov. Okrem iného odporúčajú vyplniť dobrovoľný registračný formulár.

Pomoc v zahraničí

Ak sa chystáte cestovať na vlastnú päsť, bolo by vhodné, aby o vás vedelo ministerstvo zahraničných vecí. 

Ešte pred cestou je preto dobré sa zaregistrovať na internetovej stránke ministerstva. Počas minulého roka túto možnosť využilo 17 tisíc Slovákov

Slovensko má v zahraničí 54 zastupiteľských orgánov a ďalších 188 honorárnych konzulátov, ktoré vám v prípade konfliktov, havárií, straty dokladov či iných nepríjemných udalostí vedia poskytnúť pomocnú ruku.

Ak sa v danej krajine nenachádzajú, Slováci majú právo sa obrátiť na zastupiteľské úrady členských štátov Európskej únie.

"Tie sú povinné poskytnúť pomoc v plnom rozsahu, akú by poskytli vlastným občanom," povedal riaditeľ konzulárneho odboru ministerstva Vladimír Jakabčin.

690 mŕtvych

Naša diplomacia však nemôže poskytovať peniaze, právne služby či tlmočníkov. Všetko toto si treba preštudovať ešte pred cestou.

Ministerstvo vyzýva ľudí, aby pred cestou do zahraničia sledovali odporúčania ministerstva pre cestovanie do rôznych krajín. Ak ministerstvo vydá varovanie pred cestou do nejakej krajiny, mali by ste to rešpektovať.

Opatrnosti nie je nikdy dosť. Minulý rok totiž v zahraničí zomrelo až 690 Slovákov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy