Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Okradli vás v zahraničí? Takto postupujte...
Zdielať na

Okradli vás v zahraničí? Takto postupujte...

BRATISLAVA / Prísť na dovolenke o pas alebo peniaze, to je riadna smola, na ktorú spomínate ešte dlho. Dlhoprstí si neraz vyberajú miesta, kde sa pohybuje veľa turistov, a teda potenciálnych obetí. Iba v Chorvátsku požiadalo v júli o vydanie náhradného cestovného dokladu až 19 Slovákov. V Španielsku ich bolo 15. Ak vás v zahraničí okradnú, mali by ste takto postupovať.

Zlodeji úradujú úplne všade a nevyhýbajú sa im ani slovenskí turisti. Preslávená je tým napríklad španielska Barcelona ale aj slovinské pláže. "Okradli ma v piatok popoludní v Barcelone. Zmizlo mi úplne všetko," hovorí David.

"Nikto nič nevidel. Mali sme aj podozrenie, že im pomáhali čašníčky, prázdny bar, 3 metre od nás. Celý čas sa pozerali na naše veci," opisuje situácia Kamil, ktorý navštívil slovinské pláže. 

Najväčším problémom ukradnuté doklady

Najväčším problémom sú práve ukradnuté doklady. Bez nich Vás nepustia do lietadla, problém si však môžete vyrobiť aj s miestnymi úradmi. "Kontrolujú vás miestne poriadkové orgány a nemôžete sa takýmto dokladom preukázať tak vám samozrejme hrozia sankcie podľa legislatívy tej ktorej krajiny. Minimálne pokuta a v tom horšom prípade iné reštriktívne opatrenia," hovorí Peter Susko z oddelenia ministerstva zahraničných vecí.

Pri strate dokladov je potrebné najprv navštíviť miestnu políciu. Tam vám vydajú zápis o krádeži, s ktorým prídete na slovenskú ambasádu. Kontakt na ňu získate na stránke MZV alebo na tel. čísle. 02/5978 5978. Keďže sa ambasády nachádzajú väčšinou v hlavných mestách, pripraviť by ste sa mali aj na cestovanie.

Problém tak môže nastať ak vám ukradli okrem dokladov aj peniaze alebo platobnú kartu. Okrem výdavkov na cestu budete totiž potrebovať aj 10 eur za vystavenie náhradného cestovného dokladu.

Keby ste boli občanom Spojených štátov tak vám peniaze požičia ich ambasáda. "Požičiame peniaze ale až potom, čo nám poskytne mená troch ľudí, ktorí by mohli poslať peniaze. Ak nemajú, tak požičiame," hovorí americký konzul na Slovensku Nikolas Trendowski. 

Pre tých, čo nemajú takúto možnosť existuje služba, cez ktorú vám známi môžu poslať peniaze. Tie vám prídu pod číselným kódom a nepotrebujete na to žiadny identifikačný doklad. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy