Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nekradneme! Len premiestňujeme, bránia sa osadníci
Zdielať na

Nekradneme! Len premiestňujeme, bránia sa osadníci

MEDZILABORCE / Humenskí policajti už vypátrali zlodejov, ktorí vykradli chatku priamo pod oknami obvodného oddelenia v Medzilaborciach. Osadníci pôvodne tvrdili, že nekradnú, ale veci len premiestňujú. Neskôr sa priznali, že síce kradnú, ale to len preto, aby celý deň nesedeli doma.

Škoda sa vyšplhala na tisíce eur

"Všetko náradie, kosačka jedna, druhá, všetko zoberú do zberu. Tak v akom štáte to my žijeme? V minulosti, keď  niekto-niečo ukradol, tak mu odťali ruku. A teraz čo? Aby sa človek v noci bál, aby sa bál o svoj majetok," bedákala jedna z okradnutých ešte v apríli. Páchatelia vtedy ukradli z chalupy krovinorez, elektrickú kolesovú kosačku, fúriky, železné stĺpiky, piecku, záhradný gril, ako aj bubon z pračky a vchodové dvere vrátane zárubne. Dokonca mrežu ktorú vylomili, si tiež zobrali so sebou.

Na obvinenie z krádeže mali miestni obyvatelia osady úplne iný názor: "Kto kradne? Každý si požičia, alebo premiestňuje, a nie kradne!" Takto pred časom vysvetľovali svoje správanie ľudia z miestnej osady. Polícia po krádeži vypočula viacero podozrivých.

Dvaja muži sa k činu priznali

Okradnutá rodina odhaduje škody na niekoľko tisíc eur. 56-ročný Jozef a 18-Mikuláš brali všetko, čo sa dá dobre speňažiť v zberných surovinách. Obaja dnes boli v práci. Matka mladšieho z nich svojho syna bráni. "On nekradol, on to tam len našiel na zemi."
 
Za krádež v súbehu s trestným činom porušovania domovej slobody hrozí 56-ročnému Jozefovi a 18-ročnému Mikulášovi až 2-ročné väzenie. Ľudia oboch obvinených bránili. Hovorili, že kradli napríklad aj preto, že im strecha na dome doslova padá na hlavu. "A čo, celý deň tu budú sedieť? V takých podmienkach žijú tie deti, tak čo by nekradli," vyjadrila názor pani Ľudmila, suseda obvineného.

Viac detí, viac peňazí?

Osadníci tvrdia, ak chceme prežiť, iné ako kradnúť nezostáva. "Čo sa dá, na príklad  železo. Ja musím kradnúť, mám jedenásť detí," tvrdí Jaroslav. Chceli sme preto vedieť, prečo chcel jediný muž mať doma kompletnú futbalovú jedenástku. "Ja som myslel, že dostanem viacej peňazí," Jaroslav, miestny obyvateľ. Jaroslav má však zároveň aj riešenie, čo by mali kompetentní robiť, aby osadníci kradnúť nemuseli.
Vláda má viacej dať peňazí, kto má viacej detí, viacej má zaplatiť.

Podrobnosti o krádeži ktorá sa odohrala ešte v apríl si môžete prečítať TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy