Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ministerstvo vnútra predáva služobné byty za babku
Zdielať na

Ministerstvo vnútra predáva služobné byty za babku

BRATISLAVA / Medzi policajtmi sú opäť rozbroje. Tentoraz ide o bývanie. Kým niektorí musia celý život platiť hypotéku, iní prídu rýchlo k lacným bytom. Ministerstvo vnútra sa ich totiž zbavuje. Dôvod predaja je pritom diskutabilný.

Podľa vestníka ide ministerstvo vnútra rozpredať byty za mimoriadne zaujímavé ceny. Tých, ktorí služobné byty nemajú, to nahnevalo. "Kúpna cena bytu sa vypočíta z obstarávacej ceny bytu vedenej v našom účtovníctve a pri výpočte postupujeme podľa zákona," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová.

Byty za babku

To znamená, že záujemca si môže kúpiť dvadsaťročný byt za cenu spred dvadsiatich rokov. A ešte aj za každý rok dve percentá dole, to je štyridsať percent. Tu sa štedrosť ministerstva nekončí. "Z takto vyrátanej ceny poskytne ministerstvo nadobúdateľovi tridsaťpercentnú zrážku podľa zákona o prevode vlastníctva bytov a nebytových priestorov," dodáva Kirinovičová.

Policajt zaplatí len tridsať percent z obstarávacej ceny. Policajti sa búria. "Ja ako policajt, ktorý má odslúžených už dosť rokov musím splácať tridsať rokov úver, aby som mohol bývať a niekto príde k bytu za smiešnych pár tisíc," hovorí nespokojný policajt.

Zareagovať by mali odbory

Policajtov by sa mali zastať odbory. "Ako odbory sme medzi dvomi kameňmi. Tým, ktorí byty predávajú, sa zdajú ceny privysoké," hovorí šéf policajných odborov Miroslav Litva.

Ministerstvo za tie roky do bytov neinvestovalo a často sú v havarijnom stave. Tvrdia však, že dôvodom je práve správa bytov. Navyše pätnásť rokov nemôžu byt nikomu okrem ministerstva predať.

Extrémne nízke ceny sú akousi zľavou za vernosť. Policajt totiž musí mať odslúžených pätnásť rokov. Skupina policajtov, ktorí si lacné byty kúpiť nemôžu je ale omnoho väčšia. Ministerstvo ich má totiž po celom Slovensku len 570.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy