Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vojna o dieťa. Daisy (8) uniesli otec aj matka
Zdielať na

Vojna o dieťa. Daisy (8) uniesli otec aj matka

BRATISLAVA / Hedviga nevidela svoju dcérku niekoľko mesiacov. Nie že by nevedela, kde je, ale v tomto prípade podľa jej slov bráni kontaktu otec. Rodičia sa navzájom obviňujú, kto ju uniesol ako prvý.

Hedvige sa s mužom rozpadol vzťah po 14. rokoch. Mali spolu dcéru Daisy a matka tvrdí, že ju už polroka nevidela. Po rozvode v Španielsku ju mal súd prideliť do opatery matke. "Bola som veľmi rada, aj sa tu učila," opisuje Hedviga. 

Mali ísť do Maďarska

Pred Vianocami dcérku navštívil jej otec a Hedvige tvrdil, že ju vezme na tri dni na výlet do Maďarska. "Poslali mi SMS správu, že je v Španielsku," opisuje.

Matka totiž podľa španielskych súdov nemohla len tak vycestovať na Slovensko. Brali to ako únos, a tak dievčatko zverili otcovi, Španielovi. Matka tak vycestovala a príbeh pokračoval. "Prišla som za ňou do školy a silno mi držala ruky," hovorí Hedviga.

Prípad uzavretý

Malú Daisy jej nevydali, lebo mali obavu, že by ju zobrala na Slovensko. Z ich strany by to bol opäť únos.

Prípad uzavretý. Takúto správu dostalo ešte v marci slovenské centrum pre medzinárodno právnu ochranu detí a mládeže na Slovensku.

Pre Španielov je totiž všetko tak, ako má byť. Dieťa je zverené otcovi, s ktorým žije. Podarilo sa nám spojiť s otcom. Okamžite reagoval a prisľúbil rozhovor. V ňom bolo všetko naopak.

Otec tvrdí opak

"Vôbec jej nebránim, aby dcérku videla. Môže kedykoľvek prísť. Mám však strach, že by ju opäť uniesla," dodáva Hedvigin exmanžel. Španielske súdy dokonca žiadali, aby Slovensko okamažite Daisy vrátilo. Matke sa snažili pomôcť mediáciou.

Pani Hedvige môže pomôcť jedine právnik v Španielsku. jej postup je však otázny. "Nemám peniaze," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy