Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na nezákonné odťahy áut dohliadajú v Bratislave štátni policajti
Zdielať na

Na nezákonné odťahy áut dohliadajú v Bratislave štátni policajti

BRATISLAVA / Bratislavskí dopravní policajti sa podieľajú na nezákonnej činnosti. Myslí si to bezpečnostný expert. Na základe právoplatných rozsudkov je totiž odťahovanie áut v hlavnom meste protizákonné. Kým mestskí policajti dostali zákaz sprevádzať vozidlá súkromnej firmy, štátni sa dokonca priamo v nich aj naďalej vyvážajú.

Dnes 99 eur

V hlavnom meste je odťahovanie na dennom poriadku. Naložené autá na vozidlách súkromnej odťahovej služby smerujú na strážené parkovisko, kde si ich po prvotnom šoku môžu majitelia prevziať. Zaplatia len "symbolických" 99 eur.

"Pokiaľ hliadka mestskej polície zistí dôvody, pre ktoré je možné odstrániť motorové vozidlo, cez operačného pracovníka privoláva pracovníkov odťahovacej služby a vydá pokyn na odstránenie toto konkrétneho motorového vozidla," ozrejmuje hovorca Mestskej polície v Bratislave Peter Pleva.

Bez asistencie mestských policajtov

V Bratislave však pre mesto odťahuje vozidlá súkromná spoločnosť. Ešte donedávna ich sprevádzali aj mestskí policajti. Po novom to však nerobia.

"Mestskí policajti majú na základe rozhodnutia primátora prísny zákaz doprevádzať odťahové auto," konštatuje riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy. "Mestská polícia po novom nemá robiť asistenciu pre súkromnú spoločnosť," dodáva.

Štátni policajti majú výnimku

Kuriózne na celej situácii však je, že na štátnych policajtov sa to nevzťahuje. Štátni dopravní policajti sú priamo súčasťou odťahovacieho tandemu.

"Uvedenú asistenciu zabezpečujú príslušníci policajného zboru na základe zmluvy uzatvorenej medzi Krajským riaditeľstvom Policajného zboru v Bratislave a Dopravným podnikom Bratislava," upresňuje hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

Protizákonné odťahovanie

Zaujímavé, či skôr paradoxné dva momenty. Pre Dopravný podnik od januára zabezpečuje odťahovanie áut súkromná spoločnosť, ktorá však podľa rozsudkov odťahuje autá v Bratislave protizákonne.

"Z rozsudkov, ktoré máte k dispozícii, vyplýva všeobecný záver, že nútený odťah je nezákonný," uviedol advokát Juraj Bugala.

"Ak rozsudok súdu povie, že odtiahnutie bolo nezákonné, tak žiadny úradný orgán, polícia, nesmie sa takejto činnosti zúčastniť, pretože sa zúčastňuje nezákonnej činnosti a podporuje takúto činnosť," dopĺňa bezpečnostný expert Milan Žitný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy